De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

90-jarige Rijnmondband trots op nieuwe onderkomen

'In vier weken is heel veel werk verzet'

'In vier weken is heel veel werk verzet'

SCHIEDAM - Het open huis vanmiddag van de Rijnmondband in het nieuwe onderkomen aan de Van Deventerstraat kon zich in een grote belangstelling verheugen. Trots leidden de diverse bestuursleden de bezoekers, waaronder burgemeester Cor Lamers, rond. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Na ruim dertig jaar in de Lange Nieuwstraat gehuisvest te zijn geweest, moest Schiedams trots op muzikaal gebied plaatsmaken voor woningbouw. Aan de Van Deventerstraat 34 kreeg de band er een mooie ruimte voor terug van bijna 340 vierkante meter. Het betreft het voormalige pand van de failliet gegane Schiedamse aannemer Bokx Bouw. Op de benedenverdieping is de Stichting Net Niet Genoeg gevestigd. Op de buitenplaats achter het gebouw staan twee containers voor opslag van showmateriaal van de band.

"Het bruikbare oppervlakte dat we in het nieuwe gebouw hebben, is bijna even groot als in ons vorige onderkomen. Het grote voordeel is dat de ruimte nu op één verdieping is. We hebben alle ruimtes nu overzichtelijk bij elkaar", zegt bestuurslid René de Haan. Hij laat ons de verschillende ruimtes zien, zoals de kantine, de bestuurskamer, de twee leslokalen, de ruimte waar tijdens de repetities de instrumententassen van de leden gestald kunnen worden, de ruimte met alle kostuums, de oefenruimte voor het percussie-deel en de grote oefenruimte waarin percussionisten en blazers samen kunnen spelen. Ook is er een speciale archiefruimte om alle bladmuziek die de afgelopen negentig jaar is aangekocht op te slaan. De vloerbedekking die er al lag in het gebouw is opgeknapt en ziet er als nieuw uit. 

Alleen in de grote oefenruimte is door een aannemer een nieuwe vloer gelegd. Een gladde vloer, omdat die beter schoon te maken is. De aannemer verwijderde ook de tussenwanden. In deze grote ruimte is een vuistdikke laag isolatiemateriaal op de wanden aangebracht. "Dat materiaal mochten we in ons vorige onderkomen demonteren en hier weer op de muren aanbrengen. Dat hebben we eigenhandig gedaan en was een puist aan werk. Er is in vier weken door ons - zowat alle leden en veel vrijwilligers - heel wat werk verzet. Zo hebben we alle wanden geverfd en in de kantine zelf de bar gebouwd", zegt René. "Het belang van deze isolerende wand is niet zozeer om geluidsoverlast voor omwonenden te voorkomen - die wonen immers op flinke afstand van onze nieuwe oefenruimte - maar vooral omdat de muziek in een holle ruimte anders niet zou klinken. Nu kunnen de bandleden goed horen hoe het klinkt wat zij spelen en, niet minder belangrijk, kan de dirigent - Anno Appelo - elk foutje horen en eruit halen."

Dat laatste is belangrijk voor de band - voluit genoemd 'Show- & Marchingband Rijnmondband Schiedam' - die meedoet aan internationale competities. Dat doet de band bijzonder verdienstelijk. Zo legde de band tijdens het laatste WMC (World Music Contest) in Kerkrade beslag op een vierde plaats. Dat is een concours waaraan in totaal ongeveer twintigduizend muzikanten meedoen. De band bestaat uit 45 spelende leden, waarvan veel leden in Schiedam of omgeving wonen, maar ook leden in bijvoorbeeld Arnhem, Leiden of Vlissingen wonen. 

Een band zal ook toekomstbestendig moeten zijn. Hoe organiseert de in het seizoen 2019/2020 al 90 jaar bestaande Rijnmondband dit? Jeugdvoorzitter Annette van der Steen: "Dat begint met ons twaalf weken durende 'music kids' project voor kinderen vanaf vijf jaar. Die krijgen allereerst algemene muzikale vorming. Daarin maken ze kennis met de verschillende instrumenten. Halverwege het project mogen ze een instrument kiezen. Ze krijgen vervolgens zes weken les op het instrument van hun keuze. Deelname aan het 'music kids' project is mogelijk voor iedereen en is gratis en zonder enige verplichtingen. Na die twaalf weken kan een kind met zijn of haar ouders kijken of het lid willen worden van onze Jeugd Rijnmondband. We beginnen binnenkort weer met een nieuwe groep 'music kids'. Inschrijven is nog mogelijk tot aanstaande vrijdag 13 maart per e-mail musickids@rijnmondband.nl

De Jeugd Rijnmondband bestaat op dit moment uit 35 leden, waarvan er reeds 25 meelopen op straat in de Jeugd Rijnmondband. De andere tien zijn daarvoor in de leer. In het jaar dat de jeugdleden zestien worden, stappen ze over naar de Rijnmondband.

Er is ook de 'Rijnmondband 3'. Wat is dat voor band? "Als mensen niet meer buiten willen lopen, maar wel willen blijven spelen, kunnen ze deel gaan uitmaken van de Rijnmondband 3, ons podiumorkest. Dat kan zijn nadat mensen jarenlang in de Rijnmondband hebben gespeeld, maar de Rijnmondband 3 staat ook open voor mensen die elders hebben gespeeld. De band bestaat momenteel uit dertig leden", zegt secretaris en waarnemend voorzitter Jorrit Penninga. Naast de leden drijft de vereniging ook op zo'n zeventig vrijwilligers. Op de komende algemene ledenvergadering wordt een voorzitter gekozen om de bestaande voorzittersvacature in te vullen. Het bestuur zal een oud-lid voordragen die de afgelopen twintig jaar niet in Schiedam heeft gewoond, maar onlangs weer in Schiedam is komen wonen en opnieuw lid is geworden, zo licht Penninga een tipje van de sluier op.

Vanavond houdt de band een feest voor alle leden om de nieuwe behuizing en het jubileum te vieren.  Op 17 en 18 april aanstaande staat er een jubileumconcert op het programma in de Korenbeurs in Schiedam (beide dagen van 19.30 - 22.00 uur). Voor het jubileumconcert zijn kaarten te bestellen via de website www.rijnmondband.nl
Op bevrijdingsdag dinsdag 5 mei is de band gratis voor alle Schiedammers te beluisteren. De Rijnmondband is één van de deelnemende bands tijdens de door de gemeente op het Stadserf te organiseren Bevrijdingstaptoe. 

Hier lees je ons eerdere artikel: Rijnmondband haalt Blauwhuis leeg
In dit artikel uit 2017 lees je over repetities voor La Balle Rouge

Ook Jan Willem de Boer ging vanmiddag in gesprek met Jorrit Penninga. Die reportage kun je onder deze link zien.

Foto boven: v.l.n.r.  Annette van der Steen, René de Haan en Jorrit Penninga

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.​


 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: