De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Tien voorbeeldtuinen aan de Harreweg

Je kijkt je ogen uit in De Groene Raat

Je kijkt je ogen uit in De Groene Raat

SCHIEDAM - Zondag bruiste het van de activiteiten in Schiedam Kethel. Ook 'De Groene Raat' hield een open dag. Rond dit vierhonderd jaar oude boerderijtje aan de Harreweg 19 ligt een groot aantal thematuinen waarin het heerlijk is om te wandelen. Veel Schiedammers lopen er langs, maar zijn er nog nooit binnengeweest en dat is voor liefhebbers van de natuur een gemiste kans.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Ruud van Buijtenen (Irado) is sinds tien jaar verantwoordelijk voor het beheer van de tuinen. Samen met een twintigtal vrijwilligers onderhoudt hij de tien voorbeeldtuinen met uiteenlopende thema's. Zo is er de kruidentuin. Ruud pakt een blaadje in zijn hand en wrijft het tussen twee vingers, zodat de aroma's vrijkomen (foto boven). Hij laat de bezoekers ruiken. "Dit is munt, maar het ruikt naar drop", zegt hij. De bezoekers zijn nieuwsgierig, ruiken eraan en beamen knikkend dat het blaadje inderdaad naar drop geurt. Zo is er ook een muntsoort die de geur heeft van 'colaflesjes snoepjes'. "Kijk, dit zijn allemaal pizzakruiden, zoals oregano, rozemarijn en salie." 

We passeren een perk met bloeiende rode bloemen (vierde foto onder), de Echinacea ofwel zonnehoed. "Kijk, deze planten konden de mensen krijgen, toen we de actie hielden 'tegel eruit, plant erin'. Dit zijn ideale planten voor insecten en ze zijn mooi." 

De volgende tuin is de ecologische moestuin. In september laat deze tuin diverse lege plekken zien, al staan er nog verschillende gewassen die juist in de herfst geoogst moeten worden. "Wortelen of zoals we hier zeggen: penen. En bieten, hier beter bekend als kroten." De tomatenplanten hebben al de nodige rijpe tomaten opgeleverd, maar er zitten nog wat rijpe rode minitomaatjes aan. "Pluk maar tomaatjes hoor, ze zijn lekker", zegt hij in het voorbijgaantegen twee kinderen. Dat is niet aan dovemansoren gericht. Spannend is het wel om zelf een tomaatje te plukken en op te eten; tomaatjes komen immers altijd keurig in het plastic ingepakt uit de winkel (derde foto onder). 

Voor wie is de oogst van deze educatieve tuinen van De Groene Raat, vragen we Ruud. "Het grootste deel gaat naar de vrijwilligers. Bezoekers mogen om te proeven wat plukken. Wat er aan de straatkant van de Harreweg hangt, mag je als passant ook plukken, maar ik zeg altijd: pluk met mate, laat ook wat voor je medemens hangen." Ook 'de natuur zelf' eet lustig van wat er groeit. De perenboom droeg veel vruchten dit jaar, maar was erg populair bij de halsbandparkieten. De naaktslak weet menig groen plantje te verorberen, voordat het tot volledige wasdom komt. "We hadden dit jaar weer meer last van de naaktslak dan voorgaande jaren. Het lijkt erop dat het elk jaar erger wordt met deze naaktslakken."  Aan bestrijden van beestjes doet De Groene Raat niet, er wordt niet met gif gespoten of gestrooid.

In de akkerbloementuin groeien bloemen als de kamille, de korenbloem en de klaproos. Dat laat het groen zien zoals dat in agrarische streken als de onze vroeger heel normaal was. Zo'n akkerbloementuin moet jaarlijks omgespit worden, om het elk jaar weer goed te kunnen doen. 

De bostuin is een goed voorbeeld van hoe de natuur zelf tuiniert. Je ziet hier een natuurlijke opbouw van een bos, eerst een kruidenlaag, daarna een laag heesters en daarna bomen. Ook de diverse insecten, vogels en andere dieren leven in de verschillende lagen met elk hun eigen functie (tweede foto onder). 

Er zijn nog meer thematuinen zoals de vlindertuin, de rotstuin, de zure tuin en de schaduwtuin. Als je uitgestruind bent door de tuinen, is er tot slot een theetuin bij de boerderij, waar je iets kunt drinken.

De tuinen zijn omstreeks 1994 opgericht met als doel de bewoners van Schiedam kennis te laten maken met de mogelijkheden van het tuinieren zonder gif en met de voordelen daarvan. De tuinen zijn, indien beheerder Ruud van Buijtenen aanwezig is, door de week geopend van 10.00 tot 16.00 uur. In het zomerseizoen zijn de tuinen ook dikwijls op zondag open. Regelmatig worden er rondleidingen gegeven aan schoolkinderen. De Groene Raat kan nog vrijwilligers gebruiken (laatste foto onder). Meer informatie over alle activiteiten van De Groene Raat bij Ruud van Buijtenen via r.van.buytenen@irado.nl

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer Online een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het nieuws over natuur en milieu in Schiedam. Alvast dank.

 

1 commentaar(en) op artikel "Je kijkt je ogen uit in De Groene Raat"

O jammer was gister in Schiedam had ik moeten weten woon nu in Groningen jammer hè agnes

Door: Sandra van der pluijm Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker