De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Nacht van de Geschiedenis: thema Zij/Hij

Jong NvdG-team stelt zich voor

Jong NvdG-team stelt zich voor

SCHIEDAM - Op zaterdag 19 oktober aanstaande is het in Schiedam vanaf zeven uur 's avonds 'Nacht van de Geschiedenis' (NvdG). Het team dat dit evenement organiseert is geheel vernieuwd en stelt zich hier graag voor en vertelt iets over wat je van de komende NvdG kunt verwachten. Het thema dit jaar is 'Zij/Hij'. 

Het team bestaat uit Carlie Verkoelen (tweede van rechts op de foto), Carmen Kleinherenbrink (geheel rechts), Jacky Kerklaan (geheel links) en Tom Maarleveld. Op de foto zie je ook Nina Beijen (oud-vrijwilliger NvdG). Zij zijn allen geboren en getogen in Schiedam. "We zijn allen midden twintigers en we hebben elkaar op Sg Spieringshoek ontmoet. Wij doen nu al acht jaar als vrijwilligers mee bij de Nacht van de Geschiedenis Schiedam, en buiten het organiseren van dit evenement zijn we ook goede vrienden." Jacky is afgestudeerd in Leisure Management en werkt al jaren voor verschillende functies in vrije tijd en toerisme. Carlie studeert Social Work en heeft jarenlange ervaring in de horeca, o.a. bij Fun-Key events. Tom Maarleveld heeft Mediatechnologie gestudeerd en is ontwerper van diverse websites, ook die van de NvdG. Carmen heeft Taalwetenschap gestudeerd en is al jaren werkzaam bij een buurtsupermarkt in Schiedam.   
 
Hoe zijn zij betrokken geraakt bij de Nacht van de Geschiedenis?  "Bij de allereerste editie in 2011 zijn wij door de toenmalige organisatoren Marianne Ames, Reinard Maarleveld en Han van der Horst gevraagd om als vrijwilligers te helpen bij de Nacht. Vanaf toen hebben we ieder jaar geholpen om de Nacht goed te laten verlopen. Onze taken bestonden uit twee dingen: regisseur of zaalwacht. Ieder van ons stond op een van de historische locaties om de spreker te assisteren of om de bezoekers de weg te wijzen in en rondom de gebouwen. Vanaf dat we 17 jaar zijn komen we dus al bij de Nacht en hebben we al acht historische thema’s meegemaakt en daarbij ook veel verhalen over Schiedam gehoord. Toen we hoorden dat er misschien een eind aan de Nacht zou komen hebben we besloten om het stokje over te nemen."
 
Wat willen jullie bereiken? "Ons doel is om de Nacht van de Geschiedenis voor iedereen leuk en interessant te maken. Niet alleen voor de oudere doelgroep, die vaak al bekend is met de historische verhalen, maar ook voor de jongere doelgroepen. Vaak weten jongeren niet veel van de geschiedenis van hun eigen stad. Wij hebben zelf ook veel geleerd door de Nacht en we willen deze interessante geschiedenis graag overdragen. We vinden dat dit op verschillende manieren kan worden gedaan en daarom betrekken we diverse kunstvormen bij het overdragen van de geschiedenis. Ook willen we bereiken dat het evenement Schiedammers een gelegenheid biedt om op een andere manier een avondje uit te gaan in hun eigen stad."
 
Wanneer is het voor jullie een succes? "De Nacht van de Geschiedenis 2019 is voor ons een succes als het een avond is die men niet snel meer vergeet. Met andere woorden: als we geschiedenis hebben geschreven. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de bezoekers het gevoel hebben dat ze echt terug in de tijd gaan. Doordat de geschiedenis op verschillende manieren tot leven komt, hopen we dat men dingen over Schiedam of het thema Zij/Hij leert en een nieuw begrip van de geschiedenis ontwikkelt. Daarnaast zal het natuurlijk ook een succes zijn als iedereen geniet en lol maakt bij het slotfeest."
 
Wat kunnen de bezoekers verwachten? "De bezoeker kan zelf zijn of haar leukste programma samenstellen. Voor 10 euro kom je binnen bij verschillende locaties in de binnenstad van Schiedam, maar eigenlijk stap je de geschiedenis in. Liever een verhaal over de blues? Dan ga je naar Bier&Vinyl. Liever een toneelstukje over de geschiedenis van de jeneverindustrie? Dan ga je naar het Jenevermuseum. Maar vind je ze allebei leuk? Dat kan ook. De Nacht bestaat uit een opening, twee tussenstops en een slotfestijn. Het is de bedoeling dat je zelf de tussenstops uitkiest, dit zijn twee rondes van 20 minuten die beginnen op verschillende locaties. In totaal zijn er dit jaar 5 locaties: Het Jenevermuseum, Het Stedelijk Museum, Tapperij het Weeshuis, Platenwinkel Bier & Vinyl en Podiumcafé De Graauwe Hengst. Na de opening in de Grote Kerk aan de Lange Kerkstraat, ook wel Sint-Janskerk genoemd, kan men de Zakkendragers volgen naar de bestemming naar keuze. Dan vindt de eerste ronde plaats. Hierna kan men weer een Zakkendrager volgen voor de tweede ronde. Na de tweede ronde gaat de avond verder bij de Sodafabriek. Je krijgt hier een welkomstdrankje en de rest van de avond zal er nog veel uit de geschiedenis te zien, te horen en te doen zijn. We sluiten de Nacht af met een feestje, waarbij we met de DJ ook door de tijd reizen. De bezoeker die komt voor een gezellige avond zal ook iets leren, en de bezoeker die komt om kennis op te doen zal zeker ook een gezellige avond hebben."
 
Is het programma afhankelijk van het weer? "We hopen natuurlijk dat het droog blijft tijdens de Nacht. Maar als het gaat regenen, is dit geen probleem. We zullen ervoor zorgen dat de bezoeker zo min mogelijk last zal hebben van de regen. Op één onderdeel na, zijn de locaties van de evenementen binnen in historische gebouwen. Wel is het zo, dat we gedurende de Nacht ons zullen verplaatsen van plek naar plek, en daarom raden we aan om voorbereid te komen en een paraplu mee te nemen. Daarnaast kan het ook al koud zijn in oktober, dus een sjaal meenemen is ook geen slecht idee."

Programma:
19.00 inloop
19.30 Opening in de Sint-Janskerk 
20.00 Ronde 1
20.45 Ronde 2
21.00 Slotfestijn in de Sodafabriek
23.00 Start eindfeest

Kaartverkoop via https://www.sdam.nl/zien-doen/tours-tickets/info/nacht-van-de-geschiedenis

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker