De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Kerk met mysterie: waar is het altaar?

Kerk met mysterie: waar is het altaar?

SCHIEDAM - Een monument dat tijdens de Open Monumentendagen afgelopen weekeinde veel bezoekers trok was de 130 jaar oude Sint-Jacobuskerk in Schiedam Kethel. Een kerk met een mysterie: waar is het altaar?

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

"Dat heb ik nog nooit gezien, een rooms-katholieke kerk zonder altaar", zo sprak een bezoeker, die bijval kreeg van andere bezoekers. "Dat is inderdaad opmerkelijk", vonden ook twee Vlaardingse bezoekers, die aangaven in heel Europa veel rooms-katholieke kerken bezocht te hebben, maar die dit nog nooit hadden gezien, een rk-kerk zonder altaar (foto 1). Enig rondvragen leerde, dat de kerk ooit wel een altaar heeft gehad, een van zwart marmer, betaald door de talrijke boeren uit Kethel. Het gerucht gaat dat het kostbare pronkstuk nu ergens in een sloot in Kethel ligt, ergens 'in de bocht' waar de koeien werden gemolken, ergens in de buurt van de kruising van Kerkweg en de Groeneweg. Het altaar zou verwijderd zijn tijdens een verbouwing, maar eentje die zo'n vijftig tot zestig jaar geleden uitgevoerd zou zijn, tja, wie herinnert zich het nog?

Bij de Verspeekpomp stond Adrie Broeren-Rip. Zij verzorgt niet alleen veel dorpswandelingen en rondleidingen, maar tekent ook Kethelse verhalen op en heeft er inmiddels al heel wat op papier staan. De ordner met verhalen lag op de statafel naast de Verspeekpomp, samen met de reeds in druk verschenen boeken over Kethel. Het verhaal van het altaar dat nog ergens in een sloot zou liggen, kent zij niet. Begaan met de Kethelse geschiedenis als zij is, sprak zij enkele op de fiets passerende Kethellappers aan. "Zeg, ken jij dit verhaal, ik heb er nog nooit van gehoord.."  "Ja, zoiets heb ik me wel eens eerder laten vertellen", was een reactie van één van de fietsers. "Daar moet ik dan achteraan, dat is wel weer een Kethels verhaal dat genoteerd moet worden."

We gaan terug naar de kerk (foto 2). De Sint-Jacobuskerk aan de Kerkweg 51 in Schiedam Kethel is een neoromaanse rooms-katholieke parochiekerk. Deze kerk uit 1890 is van de hand van Adrianus Bleijs. Hij gebruikte voor het interieur blokken mergelsteen uit Zuid-Limburg. Daarnaast valt het houten plafond op dat blauw geschilderd is en versierd met sterren (foto 3) De kerk is gewijd aan Jacobus de Meerdere, een apostel van Jezus Christus, een van "de twaalf". Hij wordt de Meerdere genoemd om hem te onderscheiden van zijn naamgenoot die Jacobus de Mindere wordt genoemd (zie verder Wikipedia) (foto 4, beeld in Jacobuskerk). 

In het Spaans is zijn naam Santo Iago of San Yago. Verkort is dit Santiago, de naam van de bekende bedevaartsplaats waarheen heel veel wandelroutes in Europa leiden. Ook de kerk in Kethel ligt op zo'n route. De Jacobsschelp is een symbool van deze route. Het zichtbaar dragen van de schelp, op de hoed of op de jas genaaid, gaf in vroeger tijden bescherming tegen struikrovers, die de dragers uit een erecode met rust lieten. In de Jacobskerk in Schiedam kom je de schelpen ook tegen, in dit geval meer als symbool van een heuglijk feit, bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk (foto 5).

De twee engelen die ooit op het altaar gestaan hebben, staan nog in de kerk. Ook zonder altaar wordt er wekelijks op zondag een mis gehouden in de kerk, door de Deelgemeenschap H.H. Jacobus en Martinus, die valt onder de Parochie De Goede Herder. 

Ook de pastorie mogen we zien. De pastorie is te bereiken via een priestergang (foto 6). In de pastorie zijn nog steeds enkele monumentale schouwen te zien (foto 7 en 8). Er is enkele jaren sprake van geweest dat Ipse de Bruggen hier een restaurant in zou vestigen, waarbij er een rol zou zijn voor de bewoners van deze zorginstelling. Helaas gaan die plannen niet door en is de pastorie grotendeels ongebruikt. Van buitenaf gezien heeft het - met het torentje - wat weg van een klein kasteel (9).

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker