De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

107 jaar

Leny Paauwe is oudste inwoner ooit

Leny Paauwe is oudste inwoner ooit

SCHIEDAM - Vandaag, vrijdag 22 november, is mevrouw Leny Paauwe-Groenewoud jarig. Zij is nu 107 jaar. Nooit eerder haalde een inwoner van Schiedam deze hoge leeftijd. Dit bijzondere moment heeft het gemeentebestuur van Schiedam niet ongemerkt voorbij laten gaan. Burgemeester Cor Lamers kwam haar feliciteren in Frankeland en onthulde samen met de jarige en haar kleindochter Kitty een monumentaal bankje in de Sint Liduinastraat aan de voorkant van Frankeland. 

door Jan Schrijver

"Mevrouw Paauwe-Groenewoud woont sinds 2015 in Frankeland. Het bankje is een blijvend monument voor deze inwoonster van Schiedam en haar bijzondere leeftijd", zo meldt de gemeente.

Leny Paauwe woonde vele jaren in Rotterdam. Nog voordat ze honderd jaar oud was brak ze een heup. Nadat ze tot de selecte groep honderdjarigen in ons land was gaan behoren, brak ze haar andere heup. "Omdat ik in Schiedam woon en ik haar voldoende aandacht wil kunnen geven, wilde ik graag dat ze in Schiedam kwam wonen. Dat is gelukt hier in Frankeland", zo licht haar kleindochter Kitty (47) toe waarom haar oma op zo gevorderde leeftijd van Rotterdam naar Schiedam verhuisde. Haar oma 'heeft wel wat' met Rotterdam: wijlen haar man Jaap Paauwe was speler van het eerste van Feyenoord (toen schreef je dat nog als Feijenoord) en van het Nederlands elftal. Ook haar zwager Bas Paauwe was speler van Feyenoord en in recenter jaren kennen we ook de naam van Patrick Paauwe, die een afstammeling is van Bas Paauwe. Leny Paauwe bezocht enkele jaren geleden nog een jubileumwedstrijd in De Kuip. Ook woonde het echtpaar Paauwe enige jaren in Zuid-Afrika, waar Jaap Paauwe werkte als voetbaltrainer.

Toen Leny Paauwe 104 jaar werd, maakte zij nog een ritje in het zijspan van een motorfiets. "Graag lekker hard", zei ze toen. "Mijn oma is niet zo actief meer, maar humor heeft ze nog steeds", zegt kleindochter Kitty. Leny Paauwe heeft een zoon van 74, Aad, die in de Verenigde Staten woont. "Ook mijn vader had aanleg als voetballer", zo weet Kitty, "maar een ernstige blessure op jonge leeftijd haalde een streep door een mogelijke loopbaan als professional". 

Dat 'voormalig voetbalvrouw' Leny Paauwe nog steeds humor heeft en gevat is, merkte burgemeester Cor Lamers vanmorgen bij de koffie met gebak wel. Hij legde haar uit dat er nog nooit een inwoner van Schiedam de leeftijd van 107 jaar had. "Ja, het is heel goed mogelijk dat dat zo is", had ze haar antwoord klaar. 

De Schiedamse vlag die het monumentale bankje afdekte, werd door de burgemeester, de jarige en haar kleindochter onder grote belangstelling van pers en publiek verwijderd, waarmee het bankje officieel in gebruik werd genomen. Het bankje werd meteen uitgeprobeerd. Links en rechts heeft het een zetel, maar in het midden kan er iemand met rolstoel of rollator plaatsnemen. Nadat het publiek huiswaarts was gegaan en de festiviteiten buiten voor Frankeland ten einde waren, werd het bankje direct al gebruikt door passanten. Een man rookte er een sigaret. "Ja, ik ben nog geen honderd jaar hoor, maar je wil niet weten hoe ik me voel", zo liet hij een voorbijganger weten. De humor ligt én zit op straat in Schiedam.

Jan Willem de Boer van JW TV maakte een reportage; die zie je onder deze link.

Lees ook: zij zijn de oudste twee van Schiedam.

Foto's door Jan Schrijver ©

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het persoonlijke nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker