De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bij platenwinkel 'Bier&Vinyl'

LP gevonden? Luister met biertje erbij

LP gevonden? Luister met biertje erbij

SCHIEDAM - Op vrijdag 5 april aanstaande vindt de opening plaats van een platenwinkel op de Hoogstraat 59 in Schiedam. In 'Bier&Vinyl' kun je dan terecht voor lp's ofwel langspeelplaten. Heb je een plaat van je gading gevonden, dan ga je naar het bargedeelte, laat de plaat draaien, koptelefoon op, onderuitgezakt in een Engelse leren stoel, bijzonder biertje erbij. Het is een bijzonder concept uit België dat Henk Bakker naar Schiedam importeert.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Er wordt volop geklust in het winkelpand. In februari is Henk Bakker (58) echt begonnen met verbouwen. Een van zijn vorige beroepen was elektriciën. Dat vak beheerst hij nog steeds, dus is hij zelf handig met het aanbrengen van bedradingen op het plafond. Binnenkort gaat het verlaagde plafond erin en de vloer. Behangen staat ook nog op het programma. De eigenaar popelt om de voorraad binnenkort uit te stallen in zijn winkel. Dozen vol met lp's staan reeds klaar ergens in een magazijn. Henk kocht de voorraad op van de 'Blues & Rock Record', een winkel in Overschie, waarvan de tachtiger die de winkel bestierde het wel tijd vond om te stoppen. Hij zal Henk overigens wel komen helpen in de winkel. "Die man heeft echt verstand van muziek", zegt Henk vol bewondering. Ook kocht hij de voorraad op van 'Hit Sound Record' aan de Walenburgerweg in Rotterdam. "Zo heb ik al een voorraad klaar staan van ruim 50.000 muziekdragers, vinyl en ook cd's, tweede of derde hands - dat is moeilijk exact vast te stellen - en ook nieuw materiaal."

De naam van de winkel is 'Bier&Vinyl'. Hoe moeten we ons dat voorstellen? "De winkel wordt in tweeën gesplitst. Aan de voorzijde vind je de voorraad. Dat is, zeg maar, de winkel. Je vindt er o.m. muziek in de genres blues, jazz, R&B, soul, rock & roll, rockabilly en country. Een schitterende zware antieke deur, die we in België op de kop hebben getikt bij een diamantair, scheidt beide delen. Die deur moet je door om in de achterste winkel te komen, dat is het horeca-deel, mét vergunning. Daar schenken we bijzondere bieren uit de regio. Geen pils. Geen tap, dus alles van fles. Dat deel is uitsluitend toegankelijk voor diegenen die ouder zijn dan 18 jaar. Het is dan de bedoeling dat je je plaat of platen die je hebt gevonden in de winkel onder je arm neemt, de deur door gaat, en in het achterste deel waar een bar staat, die plaat of platen laat opzetten. Je gaat overigens niet aan de bar zitten, maar met een koptelefoon op in een chesterfield stoel. Het krijgt de uitstraling van een Engelse gentleman's club, en ja, die is natuurlijk ook toegankelijk voor dames. Laat een plaat draaien, ga zitten, hang achterover, relax, nog net niet met je voeten op tafel, neem er een bijzonder biertje bij, of zo je wilt een fris of koffie en thee, en geniet. Zo kunnen er zestien mannen/vrouwen tegelijk van muziek en een drankje genieten." Henk zal zelf in het horeca-gedeelte staan, omdat hij degene is met de horecavergunning.

Henk Bakker wordt al pratend over zijn dubbelwinkel steeds enthousiaster. Hij vertelt dat hij met dit concept in aanraking kwam toen hij een dagje uit was in het Belgische Kortrijk, samen met zijn vriendin Elise Mak. Henk en Elise wonen in Ridderkerk, maar leerden Schiedam goed kennen doordat Elise ruim drie jaar geleden op de Hoogstraat is begonnen met de winkel 'Jouw Marktkraam'. Al woont het stel niet in Schiedam, Henk is inmiddels behoorlijk ingeburgerd in onze stad. Bij de ZOS (ziekenomroep) is hij begonnen met het draaien van platen. Zijn radioprogramma 'Henry Swingclub' - met vooral bluesmuziek - zal worden voortgezet bij lokale omroep Schie.FM. 

Maandag en dinsdag is de winkel dicht en gaat Henk 'op inkoop', zoals dat heet. Woensdag, donderdag incluis koopavond, vrijdag en zaterdag zal 'Bier&Vinyl' tijdens de winkeltijden open zijn. De zondagen die door de samenwerkende winkeliers in de binnenstad worden benoemd als 'koopzondag' zal hij ook opengaan. Wat is zijn verdienmodel, vragen we hem, want de schoorsteen moet ook roken en de huur betaald. "Omzet kan komen doordat mensen een plaat of platen willen kopen en/of door een biertje of ander drankje dat zij erbij drinken", zo legt hij uit. "Overigens," zegt hij, "ik wil geen 'verzamelaarsprijzen' gaan hanteren voor de platen die ik te koop heb. Het zullen redelijke prijzen zijn, zodat mensen het de moeite vinden om met enige regelmaat terug te komen in de winkel, om de bakken door te struinen of er voor hen iets speciaals tussen zit dat dan ook goed betaalbaar is." 

Ook zullen er speciale evenementen worden georganiseerd, zoals een bierproeverij of  - speciaal voor de dames - een ladies night. "Ook heel veel vrouwen houden van bijzondere biertjes én dat dan met de hele avond muziek op van Barry White." Henk ontvouwt zijn handen, alsof hij wil zeggen, 'wat wil je nog meer..'. We kunnen ons er zeker wat bij voorstellen, zestien dames, onderuitgezakt in de gentlemen's club, soulmuziek uit zeventiger en tachtiger jaren, ok, Barry White, wit biertje erbij.

Los van 'Bier&Vinyl' staat, dat ook de winkel ernaast, op nummer 61, een nieuwe bestemming krijgt, te weten 'Brunch Place, voor ontbijt en lunch'. 

Foto boven en tweede foto onder: Henk Bakker was vandaag op zaterdag druk aan het werk met het verbouwen van de door hem gehuurde winkel, hij onderbrak de bouw graag om te praten over zijn grote passie: 'Bier&Vinyl'
Foto (derde onder): anderhalve maand geleden met de dixy voor de deur; in februari is de verbouwing echt begonnen


 

4 commentaar(en) op artikel "LP gevonden? Luister met biertje erbij"

Geweldig!!!!

Wens jullie veel succes

Door: Spartabkker Louis Op:

hallo henk ik neem die advertentie even mee voor radio de erker elke dag gaat het er in ik neem een grote flyer mee voor op de raam te plakken bij de opening , succes en ik kom zeker langs

Door: richard van zanten Op:

Tof zeg ,ik ga zeker een keer kijken bij jullie 👍

Door: Ron Op:

een vraagje hebben jullie de lp of cd ballades van Nana Mouskouri

Door: Conny emrich Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker