De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Mijnenjager aan het Hoofd

Mijnenjager aan het Hoofd

SCHIEDAM - Op zaterdag 11 november en zondag 12 november kan er zowel 's ochtends tussen 10.00 -12.00 uur als 's middags tussen 13.00 - 16.00 een bezoek gebracht worden aan de mijnenjager Zr. Ms. Schiedam. De mijnenjager is te vinden aan het Hoofd omdat de Voorhaven te ondiep is voor dit schip.

door Louise Melchers

De mijnenjager is momenteel vooral actief in Europees verband. Zo is er net een bezoek van enkele maanden gebracht aan de kustwateren van Noorwegen en Denemarken, waar nog heel wat mijnen te ruimen zijn. Ook in de Noordzee liggen nog mijnen, maar als vissers ze vinden en de coördinaten doorgeven, zijn ze binnen zo'n korte tijd weer onder het zand verdwenen dat ze lastig terug te vinden zijn.

Het schip heeft een 44-koppige bemanning en kan zo'n anderhalve week achter elkaar op zee zijn. Daarna moet er weer gefoerageerd worden, omdat er anders geen eten meer aan boord is. Soms zijn de (voornamelijk) mannen enkele maanden weg, maar dan wordt er in de weekenden wel aangelegd in verschillende steden, zoals pas nog in Kopenhagen, waar de Zr. Ms. Schiedam pal naast het zo bekende beeld van de meermin lag.

De Zijner Majesteit Schiedam is in april 1986 te water gelaten en actief sinds 9 juli 1986. Het is gebouwd door scheepswerf Van der Giessen de Noord in Alblasserdam, die in 1984 met de bouw begon. Het is een Nederlandse mijnenjager van de Alkmaarklasse. Het is het achtste schip bij de Nederlandse marine dat vernoemd is naar Schiedam. Het is namelijk een oude traditie om schepen te vernoemen naar steden. De grootte van de te vernoemen stad is bepalend voor de grootte van het schip. Mijnenjagers, ofwel mijnenvegers zoals ze vroeger genoemd werden, worden veelal vernoemd naar middelgrote of kleine steden.

 

1 commentaar(en) op artikel "Mijnenjager aan het Hoofd"

beste lezer, van "Mijnenveger aan het Hoofd" , ik heb uw stuk gelezen en stoor me toch aan een paar dingen. Ten eerste is het geen mijnenveger zoals het in dikke letters boven het stuk staat maar een Alkmaar Klasse Mijnenjager, deze schepen worden ook "Tripartite" genoemd. Dat heeft te maken met dat de schepen zijn ontwikkeld door drie landen: Nederland, Frankrijk en België. maar dat even ter zijde. Ten tweede worden veelal vernoemd naar middelgrote of kleine steden.?? Fout ! De vijftien schepen van deze Alkmaar klasse zijn vernoemd naar de belangrijkste steden van de Nederlandse Opstand tegen Spanje in de 16e eeuw.

Door: C.Kizilcak Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker