De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Mogelijk sloop delen van Stadskantoor

Mogelijk sloop delen van Stadskantoor

SCHIEDAM - De toren van het Stadskantoor gaat niet omgebouwd worden tot woontoren. De mogelijkheden hiertoe werden afgelopen jaren onderzocht door de gemeente. Slopen van de kantoortoren is ook géén optie, zegt wethouder Fahid Minhas, al sluit hij niet uit dat er delen van de aanbouw (waarin nu bijvoorbeeld het klant contact centrum is gevestigd) gesloopt worden. 

door Jan Schrijver

De belangrijkste reden dat de kantoortoren niet wordt omgebouwd tot appartementencomplex is dat de leegstaande bibliotheek ruimte biedt aan tweehonderd werkplekken, terwijl er vierhonderd werkplekken nodig zouden zijn om de ambtelijke organisatie op een goede manier te kunnen herhuisvesten. Ook is een belangrijke reden dat er te hoge investeringen nodig zouden zijn om van de kantoortoren een woontoren te maken. 

Wethouder Fahid Minhas ging vanmiddag in een gesprek met de pers in op de toekomst van het Stadskantoor en het Staderf. Slopen van het Stadskantoor is geen mogelijkheid mede omdat de boekwaarde van het Stadskantoor ongeveer twaalf miljoen euro bedraagt. Niet sluit Minhas uit dat er delen van de aanbouw aan de kantoortoren gesloopt zullen moeten worden, om de zogenoemde zichtlijnen in de stad te verbeteren en de verbinding tussen het Stationsplein naar de binnenstad te optimaliseren. "Langs het water vanaf het station komend is het Proveniershuis heel mooi, maar loop je figuurlijk aan tegen een visueel onaantrekkelijke parkeergarage. Vanaf de Singel komend, die in feite een mooie as in de stad vormt, stuit je op de aanbouw van het Stadskantoor en zie je een desolaat plein. Op die verbindingen tussen stationsgebied en centrum moeten we gaan studeren", aldus Minhas.

"Er moet bovendien gestudeerd gaan worden op hoe de kantoortoren, die dus niet verlaten gaat worden door de ambtenaren, op toekomstbestendige manier goede werkomstandigheden zal kunnen bieden. We willen immers een goede werkgever zijn en blijven. Ook zullen we moeten kijken hoe we meer leven in het plein gaan krijgen, bijvoorbeeld wat de mogelijkheden zijn van vergroenen. De winkels en kantoren tegenover het Stadskantoor beginnen beter bezet te raken, maar in de bovenverdiepingen van deze units kunnen mogelijk woningen komen", zo gaf de wethouder enkele voorbeelden van het feit dat er werk aan de winkel is voor de gemeente. De leegstaande voormalige bibliotheek zal een nieuwe bestemming moeten krijgen. "Dat is ook erg belangrijk, want is nu een forse kostenpost waar geen opbrengsten tegenover staan. We hebben er nog geen concrete ideeën voor. Daarbij teken ik aan dat een kantoorfunctie in de oude bibliotheek moeilijk is omdat de installaties in dit deel van het Stadskantoorcomplex zijn ingesteld op een bibliotheekfunctie en niet op andere functies."

Een nieuwe entree voor het Theater aan de Schie aan de kant van de Broersvest gaat geen twee miljoen euro kosten, zoals aanvankelijk werd gedacht, maar ongeveer zeven miljoen euro. Dat heeft doorrekenen van bouwplannen voor een nieuwe entree duidelijk gemaakt, zegt wethouder Fahid Minhas. Voor het Theater aan de Schie betekenen de gewijzigde plannen voor het Stadskantoor en de hoger uitvallende bouwkosten van de nieuwe entree nog niet dat de nieuwe entree definitief niet zal doorgaan. "Een nieuwe ingang die dus zo'n zeven miljoen euro zal gaan kosten zal moeten passen in een langere termijnvisie van het theater over de functies die het dan zal vervullen. Het zal daarbij over veel meer gaan dan over een betere zichtbaarheid van het theater. We zullen hierover met het theater in gesprek gaan."

1 commentaar(en) op artikel "Mogelijk sloop delen van Stadskantoor"

7 miljoen voor een nieuwe entree van het theater. Wie verzint dit? Wij als inwoners gaan dit betalen. Daar zit niemand op te wachten. Geldverspilling. En dan vergroening van een desolaat plein. Dit wordt net als de Hoogstraat, een gebed zonder end.

Door: Robert Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker