De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Molen Festijn naar 8 mei 2021

Molen Festijn naar 8 mei 2021

SCHIEDAM - Tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag op zaterdag 9 mei van 11.00 - 17.00 uur zou in Schiedam voor de eerste keer het 'Molen Festijn Schiedam' gehouden worden. Dit festival is afgelast, zo laten organisatoren Triple C en De Schiedamse Molens weten. Besloten is het Molen Festijn Schiedam te verplaatsen naar zaterdag 8 mei 2021.

"Uitgerekend dit jaar hadden Stichting De Schiedamse Molens en Stichting Triple C het plan om Molendag groter van opzet te maken onder de noemer Molen Festijn Schiedam", zegt Paul Sporken van De Schiedamse Molens: “Wij waren erg gecharmeerd van de sfeer van het Dickens Festijn afgelopen december waar wij met molen De Drie Koornbloemen aan hebben meegedaan“, zegt Paul Sporken van de molenstichting. “Dat was knap neergezet met veel enthousiaste figuranten en gezellige kramen.” Daarop is contact gezocht met organisator Stichting Triple C.

Triple C was al volop bezig om contact te zoeken met allerlei bewonersgroepen om hen te betrekken bij de molens en bezoekers kennis te laten maken met de verschillende culturele achtergronden in Schiedam. Ook kraamhouders, ondernemers, vrijwilligers, figuranten, acteurs en artiesten zijn al benaderd. “Het is ontzettend jammer dat deze eerste editie van het Molen Festijn Schiedam niet door kan gaan maar gezondheid van bezoekers, deelnemers en vrijwilligers staat natuurlijk voorop. Organisatorisch zou het ook ontzettend moeilijk zijn geworden met alle onzekerheid die er nu is”, zeggen beide stichtingen eensgezind.

Na de eerste teleurstelling is meteen gekeken of er nog een mogelijkheid was om het te verplaatsen na de zomervakantie, maar ook dat bleek geen optie. De voorbereidingstijd wordt door de vakantie erg kort. Daarnaast zouden de economische gevolgen roet in het eten kunnen gooien en tegelijkertijd staan er al allerlei andere evenementen in die tijd gepland. Mogelijk dat er zelfs extra bij komen als andere afgelaste activiteiten wel kiezen voor verplaatsing. Daarom is de knoop doorgehakt en wordt er, onder voorbehoud van de benodigde vergunningen en financiën, vol goede moed ingezet op de dag van Nationale Molendag volgend jaar. Dat is zaterdag 8 mei 2021. “Bewoners, organisaties, vrijwilligers en ondernemers die dan mee willen doen kunnen trouwens nu al contact met ons opnemen” aldus Marijn Poel van Stichting Triple C. 

Hier lees je ons bericht van 14-3-2020 waarin het Molen Festijn 2020 werd aangekondigd:
Schiedam heeft de grootste molens ter wereld en dit is aanleiding voor Triple C – Care, Cure & Culture om onder andere in samenwerking met Stichting De Schiedamse Molens een Molen Festijn te organiseren. De molendag is een nationale dag die de organisatie aangrijpt om de historische molens zowel nationaal als internationaal nog meer allure te geven. "Want zeg nu zelf, je kan toch trots zijn op onze historische stad Schiedam met een rijke geschiedenis en de grootste reuzen ter wereld," aldus de organisatoren.

Rond 1880 stonden er in Schiedam nog 20 molens, tegenwoordig zijn dat er nog zeven: De Kameel, De Palmboom, De Noord, De Vrijheid, De Drie Koornbloemen, De Walvisch en De Nolet. Molen Festijn Schiedam gaat terug in de tijd waarin je in een historische sfeer van oude ambachten en straattoneel met figuranten en acteurs in klederdracht rond kunt lopen door Schiedam. Ook zijn er activiteiten zoals: live muziek en zangkoren, dans, dichters, een Land Rover show met historische modellen, de expositie Gewiekste Kunst bij Gallery Jacques Tange en zijn er kooplui en marktkramen met allerlei producten.

Verder zijn er diverse activiteiten op & om de molens. Vanwege Nationale Molendag zullen alle molens draaien en kun je er een aantal gratis bezoeken. De grootte van de molens en het uitzicht vanaf de houten balies maken indruk. Dat mag ook wel als je bedenkt dat het de hoogste traditionele molens ter wereld zijn. 

De Molenroute langs zes molens begint bij Molen De Kameel op Doeleplein 6 en eindigt bij Molen De Walvisch aan de Westvest 229 (molen De Nolet zit niet in de route, maar is vanaf de route wel te zien). Het is ook mogelijk de route in de omgekeerde volgorde te doen. In de stad zijn er ook nog allerlei Malle Molen Maand aanbiedingen waar je gebruik van kunt maken. Het festijn is gratis toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden. 

Foto door Paul Sporken

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker