De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Monopole had verkocht kunnen zijn

Monopole had verkocht kunnen zijn

SCHIEDAM - De oude bioscoop Monopole staat al lange tijd te koop, maar had verkocht kunnen zijn aan OpenArtEchange, zo laat Joke Bakker weten. Zij is eigenaresse van deze galerie aan de Hoogstraat 85. 

Zij had haar kunstcentrum, dat gericht is op internationale kunstenaars, in de voormalige bioscoop willen vestigen. Een andere potentiële koper was haar voor, laat zij in een interview met Jan Willem de Boer weten, maar toen deze afhaakte, kwam er (nog) geen actie van de gemeente in haar richting. "In principe zijn we nog steeds geïnteresseerd", zo benadrukt zij. 

In 1921 is het pand gebouwd aan de Hoogstraat 99 als bioscoop Pandora met 326 stoelen in opdracht van de Maatschappij tot Exploitatie van Lichtbeeldenkunst NV (Schiedam) door de Schiedamse architect Stahlie. Het is gebouwd in een verstrakte variant van de Amsterdamse School. Van 1932 tot 1938 heette de bioscoop City, daarna tot de sluiting in 1968 Monopole (bron https://amsterdamse-school.nl/objecten/gebouwen/monopole-bioscoop-(vm),-schiedam/) Het was daarna lange tijd een locatie van dansschool Sitton. In 2001 kocht de gemeente het pand. 

Het college van B&W van Schiedam nam over de verkoop van het pand aan Hoogstraat 99 op 4 december jl. een besluit, dat als volgt is gepubliceerd:
"Het college besluit:

1. het huidige verkoopproces van de Hoogstraat 99 (Monopole) zonder verkoopresultaat te beëindigen;

2. de vastgestelde gunningscriteria in te trekken;

3. de inschrijvers in het huidige proces van verkoop hierover te informeren;

4. het pand door middel van een reguliere verkoop aan de markt aan te bieden;

5. om als toetsingskader aan te sluiten bij de publiekrechtelijke kaders en instrumenten;

6. dat voorgenomen verkoop geschiedt onder voorbehoud goedkeuring van het college.

Het pand wordt dus binnenkort op reguliere wijze via een makelaar te koop aangeboden."

Art Rotterdam Week
Jan Willem de Boer ging ook met Joke Bakker in op het feit dat OpenArtExchange deze week één van de vier Schiedamse locaties is van Art Rotterdam Week. Zaterdag en zondag zijn er aan de Hoogstraat dans-performances te zien (hier kun je ons eerdere artikel 'dans in ultraviolet licht' lezen). In de video-reportage is er een voorproefje te zien van de dans-performance. Onder deze link zie je deze video-reportage door Jan Willem de Boer van JW TV. 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

1 commentaar(en) op artikel "Monopole had verkocht kunnen zijn"

Jaren geleden stond de Monopolie reeds te koop. De gokautomatenhal op de Hoogstraat wilde er zich in vestiigen. Dit werd toen door de gemeente tegen gehouden. Er moest iets cultureels in komen. Prima natuurlijk. Nu is daar interesse voor, lees ik. Wordt het tegen gehouden door die zelfde gemeente. Snap jij het nog.?

Door: Robert Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: