De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Muurtekst Willem Elsschot onthuld

Muurtekst Willem Elsschot onthuld

SCHIEDAM - Wethouder Catelijne de Groot van de gemeente Schiedam heeft op het pand van de Stichting Mooi Werk aan de Hoogstraat 97 een muurtekst officieel onthuld. Het is een deel uit een brief van de bekende Vlaamse schrijver Willem Elsschot.

Willem Elsschot werkte van 1 december 1907 tot en met 31 augustus 1911 bij de scheepswerf Gusto in Schiedam als chef correspondent. Hij woonde in die tijd niet in Schiedam, maar in Rotterdam aan de Claes de Vrieselaan en later op een steenworpafstand ervan in de Snellinckstraat.

Catelijne de Groot hield een toespraak, waarin uiteraard de muurtekst door haar werd geciteerd. "Wees gerust. Wie eenmaal een drang naar het schone heeft gekend zal nooit tot alledaagsheid vervallen. En dat is toch óók al iets." Dit schreef Willem Elsschot in 1959, een jaar voor zijn dood (hij stierf op 31 mei 1960), aan de jongeman Jules Michiels, die Alfons de Ridder (zoals de schrijver in werkelijkheid heet) om levensraad had gevraagd. 

Deze tekst is gekozen door leden van het Literair Gezelschap Schiedam en de bibliotheek. De vormgeving is gedaan door Tessa Schlechtriem van Skizzie. De uitvoering werd verzorgd door reclame-atelier Leo Mineur. 

Na de opening werd in het pand van de Stichting Mooi Werk op uitnodiging van het Literair Gezelschap Schiedam en de bibliotheek een lezing gehouden door Vic van de Reijt, die een biografie schreef over Willem Elsschot, over wat de schrijver had met Schiedam. Bij de lezing waren verschillende bestuursleden en leden van het Willem Elsschot Genootschap aanwezig. 

3 commentaar(en) op artikel "Muurtekst Willem Elsschot onthuld"

De datum is fout, 2008 en 2011 is fout!

Door: Smith Op:

Hij stierf in 1960, maar werkte van 2008 tot 2011 in Schiedam...?

Door: Albert Wagelmans Op:

dank jullie, uiteraard moet dat zijn van 1907 tot 1911, gecorrigeerd.

Door: Jan Schrijver Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: