De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Veni, vidi, vici voor Dijkshoorn in bibliotheek

Nico ging met foute Afghaan

Nico ging met foute Afghaan

SCHIEDAM - Gisteravond was Nico Dijkshoorn te gast bij het Literair Gezelschap Schiedam in de bibliotheek in de Korenbeurs. Op Caesariaanse wijze wist hij het publiek met zijn enthousiaste verhalen, gitaarspel en dia's in te pakken: hij kwam, hij zag en hij overwon.

door Louise Melchers (foto's Jan Schrijver)

Als oud-bibliothecaris voelde Nico zich in de bibliotheek als een vis in het water. Hij had zijn gehele oeuvre meegenomen en las daaruit in hoog tempo en op humoristische wijze markante stukken voor, zodat we een goed beeld van hem kregen. Voor zijn (voornamelijk) leeftijdgenoten waren zijn verhalen een feest van herkenning. Hij hoefde het publiek niet uit te leggen wat een dienstweigeraar was,  wie Peter Koelewijn was en wat we moesten verstaan onder een Afghaan, we konden deze geitenharen jas met gekleurde borduursels alweer bijna ruiken. Bij het verhaal over Toots Thielemans zagen we Rutger Hauer en Monique van de Ven weer op de fiets door Amsterdam rijden, zij met haar hoofd tegen zijn rug. We kenden natuurlijk streekromanschrijfster Margreet van Hoorn, de meest uitgeleende schrijfster van Nederland en begrepen direct dat Johnny van Doorn een betere keuze geweest zou zijn voor een schrijversavond in de bibliotheek in Amstelveen, waar Nico Dijkshoorn toentertijd werkte.

Nico gaf ons een inkijkje in zijn leven met onder meer zijn door zijn moeder zelfgebreide bruine trui. Hij kreeg de trui van Sinterklaas  en bewonderde hem net iets te enthousiast, maar ging er liever niet in naar school. We voelden met hem mee met de 'verkeerde' Afghanistan jas die hij van oom Jonnie kreeg, waarin hij later de modekoning van zijn middelbare school geweest bleek te zijn. We herkenden het ziekteproces van Nico's vader, die de ziekte van Alzheimer kreeg, waarover hij het boek 'Nooit ziek geweest'  schreef en waaruit hij indringende fragmenten voorlas.

Hilarisch waren de reacties van Nico op de phishing mail die hij regelmatig ontvangt en waarop hij op zeer komische wijze reageert. Zo laat hij een Russische vrouw die 83.000 euro nodig heeft  voor een houtoven weten dat hij nu net zo'n dingetje in zijn schuur heeft staan, dat hij toevallig toch haar kant op komt en dat hij hem dan even langsbrengt en ze gelijk kunnen trouwen. Hij heeft daarna nooit meer iets van haar gehoord.

Het idee voor het schrijven van het boek 'Dijkshoorn kijkt kunst' ontstond toen Nico Dijkshoorn met zijn vriendin Tanja in het Prado in Madrid was en daar een groep Japanners naar kunst zag kijken. Ze luisterden allemaal  naar een audioguide en keken dan steeds tegelijkertijd dezelfde kant uit. Het deed Nico denken aan een tenniswedstrijd. Van toen af aan wilde hij ook een audiotour maken en kreeg hiervoor de kans van het Kröller-Müller Museum. Hij is voor de schilderijen of beelden gaan staan en heeft toegelaten, zonder zichzelf te censureren, wat hij daarbij het eerste dacht. Hij schreef op wat het werk op dat moment bij hem opriep en dat werd hem niet altijd in dank afgenomen, maar leverde wel hele mooie verhalen op. Afgelopen zaterdag heeft hij hetzelfde gedaan in Museum Boijmans van Beuningen en ook dit leverde hem weer twee mooie nieuwe verhalen op. We krijgen een aantal mooie verhalen bij dia's van de kunstwerken te horen, o.a. 'Ik vertrek' en 'Jongens met duif'.

Behalve prachtige verhalen schrijft Nico Dijkshoorn ook songteksten en hij bracht er woensdagavond in Schiedam twee ten gehore.

Nico vertelde dat hij meestal doorgaat tot de batterij van de microfoon die hij gebruikt, leeg is. Dat is gisteravond niet gelukt, de batterij was gelukkig van hele goede kwaliteit. Het was een geweldige avond en dit smaakt zeker naar meer!


We stellen het zeer op prijs als je
onze Facebookpagina De Schiedammer een like geeft. Of volg ons via Twitter. Dan kun je ons nieuws over Schiedam en Schiedammers en dus ook over cultuur in Schiedam goed volgen. Bij voorbaat onze dank.
Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker