De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Annemieke de Schepper over 'De stille oorlog van mijn vader'

Niemandsland tussen twee ouders

Niemandsland tussen twee ouders

SCHIEDAM – Op 31 augustus 2019 lanceert de Schiedamse schrijfster Annemieke de Schepper haar debuutroman ‘De stille oorlog van mijn vader’. Niet in Schiedam, maar in Terneuzen, want 75 jaar na de bevrijding is het tijd het verhaal van de vergeten Slag om de Schelde te vertellen.

door Louise Melchers

Hoofdpersoon van het verhaal is Anne die na de dood van haar vader op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis. Haar moeder is aan het dementeren en kan haar niet meer helpen. Ze zit als het ware in een niemandsland tussen twee ouders. Als haar moeder haar niet meer herkent, neemt ze een sigarendoosje met spullen van haar vader en alle fotoboeken die ze kan vinden mee om ze te bestuderen. Stapje voor stapje ontrafelt ze met behulp van deze spullen en met behulp van familieverhalen het geheim van haar vader.

Schrijfster Annemieke de Schepper blijft in dit boek heel dicht bij haar eigen familiegeschiedenis. ‘Je kunt de verhalen echter niet een-op-een op elkaar leggen. Zo componeer ik personages vaak uit meerdere personen. Wat wel autobiografisch is, is de foto die achter in het boek staat. Op de foto zie je het op 6 oktober 1944 gebombardeerde Biervliet. Dit is de enige foto uit de Zeeuwse beeldbank waarop de puinhopen van het ouderlijk huis van mijn vader te zien zijn. Er is geen foto meer te vinden waarop het oorspronkelijke huis staat. De familie moest halsoverkop vluchten en kon bijna niets meenemen. Later begreep ik pas dat ik daarom ook alleen maar foto’s van mijn vader ken waarop hij 18 jaar of ouder is. Alle andere foto’s zijn tijdens dit bombardement vernietigd.’

Annemieke vertelt dat ze op de middelbare school niet gek was op het vak geschiedenis. ‘Ik had niets met de feitjes, maar wilde weten wat erachter zat. Wat betekent zo’n historisch feit nu voor de gewone man? Bij het uitzoeken van mijn familiegeschiedenis, benaderde ik de geschiedenis juist vanuit dit achterliggende verhaal en toen werden de feiten voor mij ineens wèl belangrijk om te weten.’

In de Slag om de Schelde gaat het om de bevoorrading van de geallieerde troepen. De aanvoerroutes via Noord-Frankrijk zijn veel te lang en Hitler heeft dit strategisch zwakke punt van de geallieerden goed in de gaten. Voor Hitler heeft het aanvallen van deze routes dan ook hoge prioriteit. Er wordt in Zeeland gevochten van boerderij naar boerderij en van gehucht naar gehucht. Er worden ook veel fouten gemaakt. Zo wordt Breskens op 11 september 1944 onder vuur genomen door geallieerden. De bevolking is gewaarschuwd door het uitstrooien van pamfletten, maar door de harde wind komen die niet in Breskens, maar in België terecht. Er vallen meer dan 200 burgerslachtoffers.

Annemieke begon rond 2017 met het schrijven van haar boek. ‘Voor die tijd was ik er eigenlijk ook al mee bezig, maar toen schreef ik vooral korte verhalen. Uit die tijd stamt ook het stukje op de pont tussen Kruiningen en Perkpolder.’  Schrijfcoach Lili de Ridder spoort haar tijdens een schrijfretraite op Terschelling aan om toch verder te gaan met haar verhaal. Ze maakt verhalen bij familiefoto’s over wat erop gebeurt en wat de lichaamstaal van de personen op de foto haar laat zien. Ze schrijft structuren en lossere scenes en haar verhaal neemt steeds vastere vormen aan. Ze volgt nog een retraite en neemt na de zomervakantie van 2018 tien weken verlof op om haar verhaal op papier te zetten. Dan koppelt ze alle ‘proeflapjes’ aan elkaar. Als deadline neemt ze 2019: 75 jaar vrijheid in Zeeland, dan moet het in de winkels liggen.

Ze schrijft op diverse locaties. Als ik over de dijk schrijf, wil ik ook weten hoe die eruit ziet en waar de vrijende paartjes zouden hebben kunnen liggen. Ik wil voelen hoe het is om daar te zijn, dus dan ga ik erheen. Ook wil ik met eigen ogen zien of de akkers die ik beschrijf nu echt wel zo blond zijn als ik ze beschrijf.'

Een groot deel van haar boek schrijft ze in de bibliotheek in de Korenbeurs in Schiedam. Ook schrijft ze thuis in haar werkkamer en zelfs op het strand in ’s-Gravenzande. 'Het water speelt een belangrijke rol in het boek en de zee inspireert mij enorm. De laatste scene uit het boek tik ik dan ook op het strand via notities in op mijn mobiel.’

Het resultaat mag er zijn. Je zwalkt met Anna en haar twijfels mee. Je ziet de beelden van de oude foto’s en van het uitgestrekte Zeeuwse landschap voor je en je blijft doorlezen om het geheim van de vader te ontrafelen. Sommige personages sluit je in je hart, over andere kun je je verbazen. Ook komt er her en der een prachtig tijdsbeeld naar voren, zoals dat van de vriendin van de broer die in een strak, gehaakt jurkje meezingend op Boney M. in 1978 met het gezin mee naar het strand gaat. Ik kan mij nu al verheugen op een tweede boek van deze Schiedamse schrijfster.

Het boek 'De stille oorlog van mijn vader' is onder meer verkrijgbaar via de Schiedamse boekwinkels en via de site van de schrijfster. Op vrijdag 19 oktober staat Annemieke ook met haar boek op de Nacht van de Geschiedenis (lees hier ons artikel over de Nacht van de Geschiedenis).

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker