De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Woningbouw in Schiedam aan Burgemeester Knappertlaan

Nieuwbouw in voormalige zwembad

Nieuwbouw in voormalige zwembad

SCHIEDAM - Ter plaatse van het voormalige Sportfondsenbad Schiedam binnen in een bouwblok aan de Burgemeester Knappertlaan gaan zeventien houten woningen gebouwd worden. Dit meldt het Schiedamse architectenbureau Stats Architecten. Naar verwachting van de architecten zullen de werkzaamheden in het tweede kwartaal 2021 starten, waarna de woningen eind 2022 gereed zijn.

Het woningbouwproject is getiteld 'Het Stadsbad'. Het bureau beschrijft het project als een 'natuurinclusief woonmilieu met zeventien duurzame, houten woningen. In de kelders van het voormalige zwembad zelf wordt een parkeerkelder gerealiseerd.'

Een stukje geschiedenis
Met de bouw van het sportfondsenbad werd in 1933 begonnen. Via particulieren die spaarden via zogenaamde ‘spaarkassen’ – een soort crowdfunding avant la lettre – werden door heel Nederland Sportfondsenbaden gebouwd, waaronder dit bad in Schiedam. Van het bouwblok werd eerst de helft aan de Burgemeester Knappertlaan gebouwd, vervolgens verrees het zwembad en tenslotte het sluitstuk met de woningen aan het Volkspark. Het hypermoderne zwembad lag daardoor uiteindelijk volledig ingebouwd in een woningbouwblok. Op 18 november 1934 opende het bad zijn deuren, dat de mogelijkheid bood om door een te openen schuifdak in de open lucht te zwemmen. Na 60 jaar dienst te hebben gedaan, sloot eind januari 1994 het Sportfondsenbad. 

Complexe puzzel
"​De beperkte toegankelijkheid van de plek maakt ieder plan tot een complexe puzzel", schrijft Stats Architecten. "Het grootste deel van het in een vrij slechte staat verkerende gebouw zal omzichtig worden gesloopt, maar de omvangrijke ondergrondse kelders krijgen een bijzonder tweede leven. De constructie voor het daadwerkelijke zwembad, de rein- en  vuilwaterkelders en aanpalende ruimtes reiken tot circa zes meter onder maaiveld en bestrijken vrijwel de hele footprint van het gebouw. Middels een ingenieuze hulpconstructie wordt dit verborgen bouwdeel verbouwd tot een parkeergarage met plek voor 26 (ook elektrische) auto’s, bergingen en voorzieningen voor de energiezuinige installaties."

Betrokken partijen
Opdrachtgever van het project is Steenstraat B.V. uit Deventer. Verkoopmakelaar is Ooms Makelaars in Schiedam. Constructeur is Swinn uit Gouda. Architectenbureau is Stats Architecten uit Schiedam. Dit bureau is bijvoorbeeld ook bekend van de nieuwe hoogbouw aan de kop van de Singel in Schiedam en van de restauratie van de oude Comenius Gymzaal in Schiedam.

Prijsindicaties
Prijsindicaties zijn: 275.000 tot 325.000 euro vrij op naam voor type 1 met circa 75 m2 gebruiksoppervlak, 450.000 tot 500.000 euro vrij op naam voor type 2 met circa 130 m2 gebruiksoppervlak en 400.000 tot 450.000 euro vrij op naam voor type 3 met circa 115 m2 gebruiksoppervlak.

De prijzen van de woningen zijn exclusief de prijs voor een parkeerplek. De prijs voor de parkeerplekken (er zijn er 26 beschikbaar, ook voor elektrische auto's) is nog niet bekend.

Meer afbeeldingen zie je onder dit artikel én op de speciale website voor het project: https://www.hetstadsbad.nl/

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het woonnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker