De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Waakzaam voor her-infectie van mens en dier

Nog meer nertsen besmet door mensen

Nog meer nertsen besmet door mensen

DEN HAAG - Infectie met het coronavirus tussen dier en mens en omgekeerd is niet onmogelijk. Besmettingen van dieren zijn vastgesteld bij nertsfokkers. Op 26 april schreven wij reeds: mensen besmetten nertsen met corona Er zijn sedert dien meer gevallen van besmettingen van nertsen vastgesteld. Ministers Hugo de Jonge en Carola Schouten hebben hier zojuist een persbericht over verstuurd. Dat kun je hier lezen.

"Er zijn op nog drie nertsenbedrijven in Nederland Covid-19 besmettingen gevonden onder nertsen. Bij een aanvullend bedrijf is sprake van een verdenking: op dit bedrijf vindt nader onderzoek plaats. Dit blijkt uit resultaten van de verplichte screenings die op dit moment uitgevoerd worden onder alle nertsenboerderijen. Dat schrijven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Outbreak Management Team -Zoönosen is gevraagd deze nieuwe resultaten mee te nemen in hun advies. De vraag die beantwoord moet worden is wat het risico is dat het coronavirus (SARS-CoV-2) blijft circuleren op de besmette nertsenbedrijven en zo op termijn een blijvende bron zou kunnen worden voor her-infectie van mens en dier. Op basis van dit advies zullen minister De Jonge en minister Schouten aanstaande woensdag mogelijk aanvullende maatregelen nemen. 

Op dit moment worden ter voorbereiding op het OMT-Z advies verschillende mogelijkheden voorbereid en uitgewerkt, waarbij volksgezondheid altijd voorop staat. Alle denkbare maatregelen zullen daarbij worden overwogen, waaronder ook de mogelijkheid van het ruimen van besmette nertsenbedrijven.
 
In totaal zijn er sinds 26 april 2020 in Nederland in totaal op 6 nertsenbedrijven met 8 locaties nertsen besmet. Het gaat om bedrijven in de gemeentes Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne, Sint Anthonis. In Venray is een verdenking. Na de eerste gevonden besmettingen eind april zijn er direct maatregelen ingesteld op de besmette nertsenbedrijven. Later zijn deze maatregelen uitgebreid naar álle nertsenbedrijven in Nederland. Het RIVM beoordeelt daarnaast dat het risico op blootstelling van mensen aan het virus buiten de stal verwaarloosbaar is en dat deze conclusie door deze nieuwe gevallen niet is veranderd."

Foto: minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (bron foto Rijksoverheid)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het zorgnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker