De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Noodverordening mondkapjesplicht

Noodverordening mondkapjesplicht

REGIO - Vanaf vandaag woensdag 5 augustus 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 15 juli. Ten opzichte van de vorige noodverordening is de enige verandering de pilot mondkapjes.

Het uitgangspunt blijft: geef elkaar de ruimte, houd 1,5 meter afstand en mijd drukte. "Zo proberen we verdere besmettingen en verspreiding van COVID-19 te voorkomen", aldus de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Pilot mondkapjes
Er wordt een pilot mondkapjes gehouden op bepaalde locaties in de gemeente Rotterdam:

  • Het gebied in het centrum van Rotterdam dat rood is gekleurd op de hier afgebeelde kaart
  • De overdekte winkelcentra Alexandrium 1, 2 & Zuidplein
  • De markten Afrikaanderplein, Grote Visserijplein en Binnenrotte

Op deze locaties zijn mondkapjes verplicht van 06.00-22.00 uur en in het geval van markten op marktdagen. Met de pilot wordt onderzocht of mondkapjes ervoor zorgen dat mensen zich beter aan de 1,5-meter-maatregel houden.

De belangrijkste maatregelen die hetzelfde blijven zijn:

Bij klachten: blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen;
houd 1,5 meter afstand;
was vaak je handen;
werk zoveel mogelijk thuis;
vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Handhaving maatregelen
De politie en gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. Zowel de politie als handhaving kan organisatoren, ondernemers en inwoners aanspreken op het niet naleven van de noodverordening. Handelen in strijd met de noodverordening is een overtreding waar een last onder dwangsom of een boete voor kan worden opgelegd.

Op deze webpagina kun je de volledige teksten van de noodverordening en het aanwijzingsbesluit downloaden.

Opmerking redactie:
Gisteravond liet de gemeente het volgende bericht uitgaan over een RIVM-advies: "Het bericht van RIVM om alleen naar Rotterdam te komen als dat noodzakelijk is klopt niet. Het is veilig in Rotterdam. Het dringende advies blijft wel om je aan de coronamaatregelen te houden: vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand. Het RIVM gaat zijn bericht rectificeren." Dat riep op social media de nodige reacties op, die met name neerkomen op het duiden van de tegenstrijdigheid in de berichtgeving van de autoriteiten, immers enerzijds wordt voor delen van Rotterdam de mondkapjesplicht ingevoerd, anderzijds wordt door de gemeente Rotterdam gesteld dat Rotterdam veilig is. 

Feit is dat in Rotterdam het totaal aantal vastgestelde besmettingen toenam van 3.278 per 28 juli 2020 naar 3837 per 4 augustus 2020, ofwel een toename van 559 vastgestelde coronabesmettingen in een week tijd. 

Bron afbeelding: Aanwijzingsbesluit van de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond houdende voorschriften ter aanwijzing van gebieden of locaties waar het verplicht is een mondkapje te dragen als bedoeld in artikel 2.5a Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio RotterdamRijnmond van 4 augustus 202

 

1 commentaar(en) op artikel "Noodverordening mondkapjesplicht"

Het bericht van het RIVM klopt niet, het is veilig in Rotterdam maar je moet wel een muilkorf op.... Het gaat vandaag niet regenen maar ik doe toch mijn regenpak aan....

Door: Bep Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker