De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Aflevering 3: 'De stoepen verdwenen uit de Hoogstraat'

Ondernemers Hoogstraat in podcast

Ondernemers Hoogstraat in podcast

SCHIEDAM - Stedelijk Museum Schiedam is gestart met een podcast. De eerste serie aan podcasts heeft als thema de Hoogstraat in Schiedam. Aflevering 1 heet 'je kon er over de hoofden lopen'. In aflevering 2 voert Merel van der Vaart een gesprek met Judy en Miranda den Toom van Expreszo en met Jan Schrijver en Paul van der Spek, Hoogstraat-ondernemers van dertig jaar geleden.

Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor 'uitzenden'). (Bron Wikipedia, hier lees je meer algemene informatie over het begrip podcast).

"Elk seizoen nemen we je mee op pad langs Schiedammers die vertellen over hun leven, hun dromen en angsten. De podcast doet niet aan hokjes en doorkruist de stad op zoek naar unieke verhalen", zo meldt Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis bij het Stedelijk Museum Schiedam. Met 'een seizoen' wordt in de podcastwereld een serie samenhangende onderwerpen bedoeld.

Over het eerste seizoen van de podcast van het museum zegt Merel van der Vaart: "Er zijn 131 Hoogstraten in Nederland. Wat maakt de Hoogstraat in Schiedam dan zo bijzonder? Net zoals heel veel Nederlandse winkelstraten, heeft de Hoogstraat in Schiedam het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Maar na grote leegstand gaat het nu weer beter met de straat." In de eerste serie podcasts neemt Merel van der Vaart je mee langs winkeliers en winkelaars die de straat hebben zien veranderen. Wie bepaalt hoe de straat eruitziet? En is een winkelstraat maakbaar, of speelt geluk (of pech) ook een rol?

Judy den Toom werkte al sinds 1978 bij koffiewinkel Minderop & Zonen. Toen er ongeveer vijftien jaar geleden geen opvolging was, gingen Judy den Toom en haar dochter Miranda den Toom als uitbaters verder. De naam wijzigde in Expreszo Koffie & Thee. 

Paul van der Spek en Jan Schrijver begonnen in 1980 met hun eerste winkel, in het voormalige pandje van de Free Record Shop op het holletje van het Broersveld. Daarna openden zij verschillende winkels op de Hoogstraat in Schiedam. Over Hoogstraten in Nederland gesproken: Paul en Jan openden ook een winkel op de Hoogstraat in Vlaardingen. Samen met Merel van der Vaart maakten zij een wandeling over de Schiedamse Hoogstraat van nu.

Komende vrijdag komt aflevering 3 online. Deze aflevering gaat over 'hoe de stoepen verdwenen uit de Hoogstraat', zo laat Merel van der Vaart weten. 

In de podcast wordt dankbaar gebruikgemaakt van materiaal dat werd verzameld voor de vorig jaar door het Stedelijk Museum Schiedam gehouden tentoonstelling over de Hoogstraat. Hier lees je enkele artikelen over deze expositie:
Je kocht het in de Hoogstraat
Heb jij spullen of verhalen Hoogstraat
Rosa's naam leeft voort in het museum
Van smalste klerenwinkel tot Casa

Deze serie bevat vijf afleveringen. De eerste en tweede aflevering staan online. Elke vrijdag volgt er een nieuwe aflevering. Hier kun je aflevering 1 en aflevering 2 en de trailer van de podcast beluisteren en vanaf vrijdag aflevering 3. 

Het tweede seizoen zal gaan over Schiedam als regenboogstad. 

Foto 1:  Merel van der Vaart, Conservator Stadsgeschiedenis, op pad als podcast-reporter
Foto's 2, 3 en 4: enkele foto's van de drukbezochte expositie over de Hoogstraat (foto's door Jan Schrijver en Louise Melchers)


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

1 commentaar(en) op artikel "Ondernemers Hoogstraat in podcast"

Heel leuk die podcast over de Hoogstraat! Ik probeer nieuw elan in ons pand aan de Hoogstraat 155A (voorheen het Energiecafe) te brengen en vind het leuk om hierover te vertellen.

Ik hoor welk of dat past in jullie plan,

met hartelijke groet,

Sonja

Door: Sonja Schwab Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker