De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schetsboek is vrijstaat voor tekenaars

Ontroerend kijkje in schetsboeken

Ontroerend kijkje in schetsboeken

SCHIEDAM - Vanaf 7 februari  is bij Stichting KunstWerkt  in Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81 in Schiedam de expostie 'Het Schetsboek' te zien. Schetsboektekenaars met uiteenlopende achtergronden laten hun boeken zien en tonen enkele werken die uit de boeken voortgekomen zijn.

Zo kun je de illustraties van Gerda Busser voor haar kinderboek zien, maar ook het proces om ze te maken. Je kunt zien dat ze elementen uit haar tekeningen tot in de puntjes voorbereidt. Ook Theo Gootjes oefent eindeloos met composities en gezichten, de pagina's van zijn schetsboeken zijn helemaal gevuld. De schetsboeken van Willem van Hest laten een tijdsdocument zien waarin je de ontwikkeling van de kunstenaar kunt volgen. Het zijn een soort dagboeken geworden met tekeningen, beelden en foto's van schilderijen en objecten die hem inspireerden. Karin van As oefent met allerlei houdingen en lijndiktes. Ook de schetsboeken van de andere kunstenaars laten zien dat een kunstwerk vaak niet in één keer tot stand komt.

"Het schetsboek kan een vrijstaat zijn. Een niemandsland waar de tekenaar zijn eigen wetten mag gehoorzamen. Waar de kleren van de keizer van tastbare materialen zijn en waar de mooiste schepsels geboren worden. Het kaf is nog niet van het koren gescheiden. De tekenaar is zich onbewust van publiek, trend of opdrachtgever", schrijft de Stichting KunstWerkt.

De schetsboektekenaars zijn:

Karin van As 1955
graficus, tekenaar en andere diciplines
 
Gerda Busser 1965
tekenaar
 
Theo Gootjes 1942
tekenaar - samen met - Leo Gootjes 1918-1990
schilder
 
willem van hest 1953
tekenaar, schilder, graficus, schrijver
 
Nancy Hoogstad 1974
beeldend kunstenaar, beeldhouwer
 
René Maagdenberg 1966
beeldend kunstenaar, illustrator, cartoonist, schrijver
 
Marijn van der Waa 1963
Illustrator, animator en pixelduwer in het algemeen
 
Tineke Weber 1965
tekenaar
 
Al vanaf 7 februari is Het Schetsboek te bezoeken in verband met Art Rotterdam. Dit jaar is KunstWerkt voor het eerst opgenomen in de krant van Art Rotterdam (samen met Ketelfactory en Stedelijk Museum Schiedam als de 3 Schiedamse locaties). Maar de officiële opening is pas op zondag 10 februari.  Van sommige kunstenaars is het werk ook te koop, anderen stellen het alleen ten toon.

Opening: zondag 10 februari om 15.30 uur
Finnisage: zondag 10 maart om 15.30 uur

Lees hier ook ons interview met tekenaar Tineke Weber, samenstelster van de tentoonstelling.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker