De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

VVD stelt vragen inzake incident met ernstig geweld op station

Pak onveiligheid door hangjongeren aan

Pak onveiligheid door hangjongeren aan

SCHIEDAM - De raadsfractie van de VVD heeft vragen gesteld aan het college van B&W naar aanleiding van een incident afgelopen donderdagavond in het station Schiedam Centrum. Een groep van tien personen gebruikte ernstig geweld tegen RET-medewerkers en politieagenten. Een massale vechtpartij ontstond. Vier verdachten konden ter plaatse worden aangehouden. De VVD vraagt onder meer of het tijdelijk invoeren van een samenscholingsverbod voor en achter het station mogelijk is. 

Het incident wordt door de politie als volgt beschreven:
Vier jongeren (19-20 jaar) belandden donderdagavond 24 januari in de cel nadat zij ernstig geweld gebruikten tegen politieagenten en medewerkers van de RET. Het viertal maakte deel uit van een groepje van circa 10 personen dat zich hinderlijk ophield in de Stationshal in Schiedam.

Toen agenten op verzoek van het RET-personeel de jongeren rond 23.00 uur aanspraken, werd er direct fors geweld gebruikt. Een van de jongeren sloeg en schopte de RET-medewerker. Toen agenten ingrepen, ontstond een massale vechtpartij waarbij o.a. drie RET-medewerkers gewond raakten. Een van hen werd daarbij hard in zijn gezicht geschopt door een van de verdachten. Ook enkele agenten raakten lichtgewond.

Met behulp van meerdere agenten die ter ondersteuning ter plaatse kwamen, konden vier verdachten worden aangehouden. De overige verdachten wisten te ontkomen. De politie gaat camerabeelden van de Stationshal bekijken om tot identificatie van de andere verdachten te komen.

“Het gisteren gebruikte geweld was in mijn beleving en dat van de RET-medewerkers zeer extreem. De jongeren werden aangesproken op hun gedrag en gingen direct het gevecht aan. Te bizar voor woorden en vanzelfsprekend zetten wij alles op alles om ook de andere verdachten aan te houden”, aldus een van de agenten. 

Behalve politiemedewerkers krijgen ook andere medewerkers met een publieke taak te maken met agressie en geweld, zoals ambulance- en brandweerpersoneel, tramconducteurs, buschauffeurs, onderwijzers of belastinginspecteurs. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist.

De vragen van de VVD lees je hieronder:
"Uit de media hebben wij begrepen dat op donderdagavond 23 januari enkele medewerkers van de RET en politieagenten bij station Schiedam Centrum zijn aangevallen door een groep van tien personen. De politie heeft hierop vier aanhoudingen verricht. Veel Schiedammers maken zich al lang zorgen over de veiligheid en het veiligheidsgevoel op en rondom het station. Met name in de avond kan de sfeer er grimmig worden door de aanwezigheid van groepen hangjongeren.

De VVD-fractie heeft de volgende vragen over de veiligheid en leefbaarheid op en rondom het station:

  • Deelt het college onze zorgen over het door veel Schiedammers en bezoekers ervaren onveiligheidsgevoel op en rondom station Schiedam Centrum?
  • In hoeverre ziet het college mogelijkheden en de noodzaak om verbeteringen aan te brengen in de openbare ruimte rondom het station zodat het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid van de omgeving worden vergroot?
  • Welke mogelijkheden ziet het college om voor en achter het station een (tijdelijk) samenscholingsverbod in te voeren, zoals dat recentelijk ook op het Van ‘t Hoffplein heeft gegolden?
  • Welke afspraken zijn er tussen de gemeente en partners als de NS, ProRail, RET en de politie over de veiligheid, handhaving en leefbaarheid op en rondom het station?
  • Is het college bereid om de stationseigenaar enkele nieuwe maatregelen in overweging te geven, zoals het afspelen van muziek en/of een groter deel van het station slechts via poortjes toegankelijk maken?
  • Op welke wijze denkt het college dat toekomstige woningbouwontwikkelingen rondom station Schiedam Centrum kunnen bijdragen aan een structurele verbetering van de fysieke staat van het station, de leefbaarheid van de omgeving en het veiligheidsgevoel op en rondom het station?

Namens de VVD-fractie,
Tom Janssen"


 

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: