De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Dichtpuntjes in Schiedam

Ruim tachtig gedichten ingezonden

Ruim tachtig gedichten ingezonden

SCHIEDAM - De Schiedamse ontwerpster Anouk van Mil en Stadsdichter Yvette Neuschwanger hebben 84 inzendingen ontvangen op hun oproepje om dichtregels in te sturen voor hun project ‘dichtpuntjes in Schiedam’. 

Anouk en Yvette willen het Schiedamse straatbeeld opfleuren met dichtregels van andere Schiedammers, afgedrukt op reclameborden, verspreid over de stad. “Op die manier willen we in deze gekke tijden anderen inspireren, even anders laten kijken of een glimlach op het gezicht brengen. Lichtpuntjes in de stad brengen. Of in dit geval dichtpuntjes!”, aldus de Schiedamse Stadsdichter. Het Literair Gezelschap Schiedam adopteerde het idee en ondersteunt het project financieel.

“De dichtregels die we hebben binnengekregen waren behoorlijk gevarieerd”, aldus Anouk. “Van mooie poëtische zinnen tot aan humoristische oneliners. Maar zelfs ook complete gedichten!” Maakte dat het kiezen nóg lastiger? “Ja en nee. We zijn gehouden aan een bepaalde vorm (kort én krachtig, circa 2 regels) en we hebben een duidelijk doel voor ogen, waar we ook bij de selectie kritisch naar gekeken hebben: inspireert het? Bezorgt het je een glimlach? Is het echt een Dichtpuntje te noemen? Daar hebben we ons vooral door laten leiden”. 

“Naast variatie in stijl en vorm was het ook leuk te zien dat er ook door heel veel verschillende mensen dichtregels zijn ingestuurd”, vertelt Yvette. “Vanuit Schiedam, maar ook vanuit omliggende steden. Inwoners van Vlaardingen bijvoorbeeld, die het zo’n leuke actie vonden. Doordat sommige inzenders hun leeftijd hebben vermeld in de mail weten we dat van jong tot oud heeft meegedaan. We hebben een inzending van een meneer van maar liefst 88 jaar ontvangen. Maar ook een regel van een meisje van drie jaar oud. Haar moeder heeft haar (onbedoeld poëtisch maar oh zo mooie) uitspraak naar ons gestuurd. Zo tof!"

“We zijn niet alleen overweldigd door het aantal inzendingen”, zegt Anouk. “Ons enthousiasme over de dichtpuntjes bleek zó besmettelijk, dat we heel veel leuke extra’s aangeboden kregen. Zo bood Centercom, die de reclameborden exploiteert, ons aan om de dichtpuntjes gratis een week langer te laten hangen. En drukkerij Segers stelt kosteloos 5 A3 posters van ieder dichtpuntje ter beschikking. Zo kunnen we niet alleen de inzenders van de winnende dichtregels ieder een eigen poster geven, we gaan nu in de week van 14 mei nog meer kleinere Dichtpuntjes verspreiden over Schiedam. Hoe leuk is dat?”

Vanaf 14 mei zijn de Dichtpuntjes te bewonderen door heel Schiedam. Bovendien worden alle inzendingen dan online gedeeld én laten Anouk en Yvette weten op welke locaties de Dichtpuntjes straks te spotten zijn. De inzendingstermijn van gedichten is verstreken, zoals te lezen is in ons eerdere artikel 'Jouw gedicht op een poster in de stad'.


Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het culturele nieuws uit Schiedam. Alvast dank.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker