De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Vader achtervolgt Nouchka in Siberië (3)

Ruud Fontijn: halverwege na 41 uur

Ruud Fontijn: halverwege na 41 uur

SCHIEDAM/SIBERIË - 41 uur in de trein en nog 41 uur voor de boeg, zorgt ervoor dat je de trein als je huis gaat ervaren; of je dat nu wilt of niet. Er is geen alternatief.

Je moet het doen zonder douche, zonder koelkast, zonder kans om wat anders te gaan doen dan in de trein zitten. Hoewel, de trein stopt soms op een station en dan kan je er een kwartiertje uit. Het aardigste daarvan zijn de hondjes die zich bij het naderen van de trein naar het perron spoeden omdat daar wellicht wat te halen valt. En dat lukt ze. De conductrice haalt wat eetbare resten uit de prullenbak en gooit die op het perron.

Belangrijk voor de vraag of je het naar je zin hebt in de trein is de vraag of je een gesprek aan kan gaan met interessante mensen. In mijn coupe voor 4 personen lukte dat aanvankelijk niet echt. Ik zit en slaap daar met 3 Russen die heel erg weinig Engels spreken (en eerlijk is eerlijk, ik spreek geen Russisch). Maar het schaakbord brak het ijs! Na twee potjes geschaakt te hebben en in de restauratiewagen een biertje te hebben aangenomen werd ik hun vriend. De deur van de coupe ging dicht en zijn kwamen met wodka en worsten op de proppen. Opvallend was dat hun Engels er toen op vooruitging. Ze wilden aanvankelijk geen fouten maken en pas nadat we vrienden waren geworden, viel hun drempel weg.

Ik sprak ook langdurig met een 39-jarige jurist. Hij was buitengewoon sympathiek, maar ons gesprek leidde hem tot een bekentenis die verontrustend is. In zijn werk en persoonlijke leven kwam hij zoveel corruptie tegen dat hij nu het gevoel heeft dat hij wel heel dom zou zijn wanneer hij daarin niet mee zou gaan doen. Logisch dus, vond hij, dat hij nu bedrijfjes hielp om failliet te gaan op zodanige wijze dat de eigenaar er prima uitkomt maar de schuldeisers ruim tekort wordt gedaan.

Ik heb mij al een paar keer als een soort prostituee in de restauratiewagen opgesteld om schakers aan te trekken. En dat werkt prima.Het schaken leidt dan weer tot leuke gesprekken. Het nadeel van deze werkwijze is dat je ook wel eens iemand treft die ruim te veel aan de alcohol is geweest; daar kom je dan soms iets te laat achter. Dat zal in de prostitutie trouwens wel meer voorkomen.

In Moskou kon ik voor zeven euro Russische simkaarten kopen waar ik oneindig veel mee kan internetten en bellen in Rusland. Met Nouchka heb ik mede daardoor al ruim contact gehad. Ze is dik tevreden met het hotel dat ze in Ulan Ude heeft en dat is best belangrijk.

Morgen verder! (Veel verder ....)

Lees hier reisblog 2 van Ruud Fontijn: Ruud Fontijn zit pas 20 uur in de trein

Lees hier reisblog 1 van Ruud Fontijn: Vader achtervolgt Nouchka in Siberië

2 commentaar(en) op artikel "Ruud Fontijn: halverwege na 41 uur"

Leuk dit allemaal te lezen.Ik heb deze reis ook gemaakt.Veel berkenbomen en berenklauwen gezien onderweg.Heb je nog baboeska,s gezien met eten op de stations.Blini,s zijn lekker.

Door: Franny v.leeuwen-weeda Op:

Geweldig Ruud!

We lezen je blogs met zeer veel belangstelling en genot!

We denken aan Nouchka in de weken die komen gaan!

Pootje van Ollie!!

Door: Arianne Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker