De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Bij De Regenboog

Schaakdiploma voor tien kinderen

Schaakdiploma voor tien kinderen

SCHIEDAM - Vandaag kregen tien leerlingen van groep 7 en 8 van RK/PC Basisschool De Regenboog aan de Warmoezenierstraat in Schiedam Noord hun felbegeerde schaakdiploma 1, een officieel diploma van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond.

door Jan Schrijver (tekst en foto's)

Eerder vandaag legden zij op school het examen af en ze waren - toen schaakmeester Ruud Fontijn even voor de uitreiking van de diploma's hun vroeg hoe zij dachten het examen gemaakt te hebben - er lang niet allemaal zeker van geslaagd te zijn. Toen meester Ruud het verlossende woord sprak dat de aanwezige tien jongens allen geslaagd waren, was de opluchting groot en ging er een spontaan gejuich op bij de jongens, die maar wat graag een applausje gaven voor zichzelf en voor meester Ruud. De schaakgroep bestaat uit 12 jongens, een was er vandaag door ziekte verhinderd en een had het examen niet voldoende afgelegd. Dit tweetal krijgt volgende week de kans het examen te doen. 

Van de tien geslaagden, had Ramon het beste cijfer behaald, een 9. Hij was de eerste die naar voren werd geroepen om het diploma uit handen van meester Ruud te ontvangen (zie tweede foto onder). Thijn en Lorenzo hadden bijna net zo goed gescoord, een 8,5. Kees van den Bosch, zorgcoördinator en talentbegeleider bij de Regenboog (geheel links op de derde foto onder) benadrukte dat schaken - en dan maakt het niet uit of je heel goed bent of dat je wat minder scoort - heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen. "Ieder kind zou moeten schaken", zei hij, "Op onze school is het zo dat alle leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 de beginselen van het schaken krijgen bijgebracht. Het is sowieso leuk om een spelletje te spelen - en dat is schaken natuurlijk ook - maar je leert van schaken zoveel vaardigheden, zoals analyseren, vooruitdenken, indenken in een ander, verbanden leggen, je krijgt visueel ruimtelijk inzicht. Ook leer je winnen én verliezen, waarvan je niemand anders de schuld kunt geven, ofwel er zitten ook belangrijke sociale componenten in het spel." 

De schaaklessen voor alle leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 worden door Ruud Fontijn gegeven. Een aantal leerlingen wordt door de onderwijzers en onderwijzeressen in samenspraak met Ruud Fontijn uitgekozen om extra schaakles te krijgen. Deze extra lessen kunnen vervolgens worden afgesloten met een examen, zoals dat vandaag is gedaan. Het merendeel van dit groepje (zie foto boven) zit in groep 7. De meesten van hen kunnen zich volgend jaar desgewenst op De Regenboog verder verdiepen in deze eeuwenoude denksport. Een volgende stap in het diploma-gebouw voor de jeugdschakers is het diploma 1+. 

1 commentaar(en) op artikel "Schaakdiploma voor tien kinderen"

Mooi initiatief! Als wij dit bij onze bso ook graag willen, Hoe kan je dit dan aanpakken?

Door: Joke Robbe Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker