De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Percentage sociale woningen daalt van 63% naar 57%

Schiedam bouwt 5.000 woningen

Schiedam bouwt 5.000 woningen

SCHIEDAM - Vorige week hebben we reeds gemeld dat Schiedam samen met dertien gemeenten in de omgeving vóór het jaar 2030 het aantal woningen met 54.000 uit wil breiden. Daarvan neemt gemeente Schiedam een uitbreiding van het aantal woningen met 4.000 voor haar rekening. 

door Jan Schrijver

Dat zei wethouder Fahid Minhas vanmiddag in een bijeenkomst waarin hij de Schiedamse aspecten belichtte van het bericht dat vorige week door de veertien samenwerkende gemeenten werd verspreid over het regio-akkoord ten aanzien van de woningvoorraad. "Aan Schiedam was gevraagd om een toename van het aantal woningen in de stad te realiseren van 2.200. Wij kunnen een grotere uitbreiding realiseren, hebben we de samenwerkingspartners laten weten. Als Schiedam willen wij de woningvoorraad met 4.000 uitbreiden. Bovendien willen we bijdragen aan een betere spreiding tussen sociale woningbouw en vrije sector", aldus de wethouder. "Schiedam en Rotterdam hebben bovendien van de provincie geëist dat randgemeenten als Barendrecht en Lansingerland meer dan tot op heden in het sociale segment zullen moeten investeren. Wij eisen van de provincie dat er goed wordt gemonitord. We eisen dat de provincie jaarlijks kijkt of alle 14 gemeenten op de goede weg zijn met hun uitbreiding van de woningvoorraad, en dat de provincie zo nodig bijstuurt dan wel handhaaft." Er is door de samenwerkende gemeenten en door de provincie commitment afgegeven om dit aldus aan te pakken, zo maakt de wethouder duidelijk.

De huidige totale woningvoorraad in Schiedam is iets meer dan 36 duizend woningen. Daarvan betreft 63% sociale huur (bijna 23.000 woningen) en 37% vrije sector (ruim 13.000 woningen). Ter vergelijking noemen we Rotterdam waar het percentage sociale woningen nog hoger ligt te weten op 70%.

Schiedam zal circa 5.000 nieuwe woningen moeten bouwen, om de voorraad in het jaar 2030 met 4.000 hoger te laten uitkomen, op zo'n 40.000. De verwachting is namelijk dat er ook een duizendtal woningen zal worden gesloopt. Er worden 1050 woningen gebouwd in de sociale sector. Het aantal woningen in de sociale sector zal in 2030 nagenoeg gelijk zijn aan het huidige aantal woningen in de sociale sector. Het percentage sociale woningen zal daarmee in 2030 gedaald zijn naar 57%. Het is wel de bedoeling dat de kwaliteit van de woningvoorraad in de sociale sector omhoog gaat.

Door het naar 43% gestegen grotere aandeel aan vrije sector woningen zullen Schiedammers in de toekomst beter in staat worden gesteld om een zogenoemde wooncarrière binnen de grenzen van de eigen gemeente te maken. 

Het aantal te bouwen woningen van 5.000 is inclusief de reeds eerder aangekondigde 3 à 3,5 duizend in het gebied Schieveste. De realisatie zal op dit gebied relatief snel kunnen gaan, zo geeft Fahid Minhas aan, omdat de grond hier reeds eigendom is van de gemeente Schiedam. 

Uitgaande van gemiddeld 1,7 bewoners in de nieuw te bouwen woningen zal het bevolkingsaantal in onze stad kunnen groeien van circa 78.000 naar circa 85.000. 

Hier kun je het video-verslag bekijken van onze collega Jan Willem de Boer van JW TV.

Foto: Wethouder Fahid Minhas geeft een toelichting op de bouw van 5.000 nieuwe woningen en daarmee de toename van het aantal woningen met 4.000 (foto door Jan Schrijver)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het woningbouwnieuws uit Schiedam. Alvast dank.

 

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker