De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Moutwijn van broodresten' en zwarte 'Haute Couture Gin'

Schiedamse rum van Serious Bee en Ev@

Schiedamse rum van Serious Bee en Ev@

SCHIEDAM - De jonge Schiedamse distillateursbedrijven Serious Bee en Ev@ gaan hun samenwerking intensiveren. Vorige week vrijdag was er in het oude stadhuis bij de bijeenkomst van Jenevergilde Het Gulden Glaasje een noviteit te proeven: 'Rumbee'. Dat is een door beide bedrijven gezamenlijk ontwikkeld product. Rumbee is echter géén Schiedamse jenever, maar een Schiedamse rum. De samenwerking tussen beide bedrijven smaakt naar meer; zij hebben verschillende innovatieve producten op stapel staan, zoals een moutwijn gestookt van broodrestanten, een zwarte Haute Couture Gin en een - zich nog in experimentele fase bevindende - drank op basis van bananen. Wij spraken af om 'door te proeven' in het voormalige ONS-gebouw. Daar is Serious Bee gevestigd. 

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Alwine van Winsen kwam in een gesprek met de bekende Rotterdamse bartender Helder Fortes Silva (bartender van de Calaboose in Rotterdam) op het idee om speciaal voor hem een rum te stoken. De bartender, die finalist was tijdens de laatste bij Nolet gehouden 'bartender of the year award', gebruikt met regelmaat rum in zijn bekroonde cocktails. Voor dit gebruik is het essentieel dat de rum een alcoholpercentage heeft van 50%. Ernst van Velzen van Ev@ legde de hand op een partij melasse en had de beschikking over een Jamaicaans recept. Serious Bee is bekend om de distillaten op basis van honing van de eigen bijen van de geassocieerde organisatie Bee Serious. Dat verklaart dat de receptuur werd verrijkt met eigen honing. Inmiddels is de Rumbee in de Schiedamse horeca te bestellen bij Lucas op de Grote Markt en bij 1714 drinks & bytes aan de Lange Haven.

"Bij 1714 heb ik al een erg lekkere cocktail geproefd met de Rumbee, dat doen ze goed daar", zegt Alwine. Wij proeven 'm puur. Lekker zacht, je zou niet zeggen dat de helft van deze rum uit alcohol bestaat. Ernst probeert 'm in de cola. "Dat hebben we vroeger vaak gedronken, rum-cola. Het is nu voor het eerst dat ik dat met deze rum probeer; lekker hoor, maar wellicht kun je daar beter een goedkopere rum aan opofferen", is Ernst eerlijk. Bij de slijter gaat een fles van een halve liter Rumbee 43 euro kosten. "Hij is echter nog niet te vinden in de winkel, maar als je er een wilt kopen, meldt dat dan bij Alambic aan de Hoogstraat. Dan komt het helemaal goed", zo belooft Alwine.

Een nieuw product dat nog nergens te koop is, is een moutwijn die is gestookt op basis van restanten brood van het Vlaamsch Broodhuys. Om je een idee te geven hoeveel grondstof er nodig is voor het maken van een moutwijn: 150 kg brood en 350 liter water, leverden uiteindelijk 13 liter moutwijn op met een alcoholpercentage van 71,8%. Op de ambachtelijke manier waarmee de twee Schiedamse bedrijven stoken, is het een bijzonder arbeidsintensief prces om van genoemde 500 kg tot uiteindelijk 13 liter eindproduct te komen. Alhoewel, eindproduct? Als de moutwijn uiteindelijk wordt gebotteld zal het percentage waarschijnlijk naar 40% zijn teruggebracht. Als 'sneak preview' proefden wij de drank op volle sterkte.

Heel bijzonder zo'n pure moutwijn, die wat accenten behouden heeft van brood. "Heel bijzonder is het ook als je bedenkt dat voor het brood beslag is gemaakt dat gist. Vervolgens wordt brood gebakken. Van de resten van het gebakken brood hebben we opnieuw beslag gemaakt, door deze - je zou kunnen zeggen tweede - gisting komt het proces op gang voor het vormen van alcohol. Je kunt het zien als een cirkel, die ook symbool staat voor het criculaire, ofwel voor het streven naar 'minder afval', liefst 'géén afval' in onze samenleving, internationaal aangeduid als 'zero waste'. Wij leveren daar heel graag een bijdrage aan. Zo gaat onze spoeling (restproduct na het distilleren) weer naar de koeien van de Floating Farm in Rotterdam." Heeft Schiedam een primeur met een distillaat op basis van brood? "Nee, ere wie ere toekomt, er is al Bakers Best Genever", zo weet Ernst, 'gemaakt door een jong distillateursbedrijf uit Leeuwarden. Zij maken een jenever op basis van brood, wij een moutwijn.' 

In dat streven naar minder verspilling van grondstoffen past ook het meest recente experiment van beide bedrijven. In de Rotterdamse havens komen met regelmaat containers vol met bananen aan. "In de haven worden de containers geopend, alleen de nog groene bananen zijn geschikt voor de distributie naar de handel. Er worden altijd wel wat doosjes uit een container gehaald met bananen die al wat aan de gele kant zijn, dan is het ethyleen al actief en zijn de bananen dus niet geschikt voor de winkels. Dat lijkt ons mooi om, wat nu doorgaans in de kliko eindigt, te gebruiken om er drank van te distilleren", zegt Alwine. Ernst vult aan: "Met het distilleren van bananen zijn we nog in een experimentele fase, dus we moeten nog even afwachten wat het gaat worden."

Waar de receptuur wél al bijna klaar voor is, is de 'Haute Couture Gin'. Dit product wordt ontwikkeld in samenwerking met de op de Hoogstraat gevestigde mode-ontwerper Jonathan Christopher. Bijzonder aan de gin is dat deze zwart zal zijn, zo laat Ernst weten. Er komen twee varianten. Alwine: "Een 'zachte. fruitige' en zeg maar een 'stoere, met ballen', je zou ook kunnen :zeggen een voor vrouwen en een voor mannen." Jonathan Christopher zal de sleeves (omhulsels) voor de flessen ontwerpen en maken. Het is de bedoeling dat de 'Haute Couture Gin' vóór de kerstdagen verkrijgbaar zal zijn. 

Kunnen we nog niet proeven van het wel al in de vaten borrelende bananen-experiment of van de op de planning staande zwarte gins, wel kunnen we het interview afsluiten met een proefje van het 'Zilte Nat', een drank die Serious Bee onlangs heeft gemaakt voor slijterij Cheerz in Renesse. "Daar zit onze eigen moutwijn op basis van meel van de Schiedamse molen in, alsook gezuiverd Oosterschelde-water. Naast de duindoornbes en de jeneverbes, hebben we zeekraal gebruikt. Het jeneverbesesprit is bereid op basis van honing", licht Alwine voor de kenners een tipje van de sluier van de receptuur op. "Het 'Zilte Nat' voldoet aan de voorschriften van oude jenever, en toch is dit een heel ander drankje, overigens met z'n 36% alcohol ook iets minder sterk dan de meeste Nederlandse jenevers." De etiketten moeten nog geplakt worden, op de flessen die met ingang van oktober uitsluitend in Renesse te koop zullen zijn. "Hij heeft een zuurtje, een zoetje op de tong en is tegelijkertijd zilt op de lippen, Zeeland is hier met succes geflest", is de laatste proefnotitie die we tijdens deze zeer bijzondere 'vrijdag-middag-borrel' konden noteren. 

Lees ook:
Frau Rosenrot Gin van EV@ ()
100 jaar oud recept: Janse Oude Klare ()
Zilveren medailles voor Serious Bee ()
Brandy gedistilleerd in ONS Gebouw ()
Adopteer een bijenvolk ()
B&B Jeneverlogies is verkocht ()

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker