De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

De opbrengst van de verhalenbundel gaat naar bomen, noodhulp en medicijnen

Schiedamse schrijft mee voor Australië

Schiedamse schrijft mee voor Australië

SCHIEDAM - De Schiedamse schrijfster Marceline de Waard schreef mee aan de de verhalenbundel 'Auteurs voor Australië' die in februari 2020 verschijnt en waarvan de opbrengst gedoneerd wordt aan het Wereld Natuur Fonds.

Australië kampte eind 2019 en begin 2020 met de meest verwoestende branden uit de geschiedenis. Er werd een gebied ter grootte van ruim twee keer Nederland in de as gelegd en er kwamen zevenentwintig mensen en naar schatting één miljard dieren om in de vlammen. De opbrengst van deze bundel gaat helemaal naar WWF, die met donaties bomen plant in kritiek leefgebied voor koala’s, noodhulp en medicijnen biedt aan gewonde koala’s en helpt om bestaande bossen en de dieren die er leven te beschermen.

Marceline: ‘Wekelijks schrijf ik een kort verhaal dat ik iedere zondagochtend op mijn website plaats. Toen ik op Facebook een oproep zag om een belangeloos een kort verhaal te geven voor dit doel moest ik gelijk denken aan mijn verhaal 'De gebarsten aarde'. In het verhaal is het vijfentwintig jaar later dan nu. De aarde is oververhit, en ook qua politiek klimaat niet fijn om te leven. Mijn hoofdpersoon is bijna tachtig, ongeneeslijk ziek en wil niet meer leven maar zich met haar al eerder gestorven man verenigen na de dood. Sterven voor je negentigste mag niet, dus ze verzint een list.’

De bundel bestaat uit tien romantische verhalen en één gedicht, die allemaal als thema brandweer, Australië en/of klimaatsverandering hebben. De tien auteurs, drie redacteuren, een persklaarmaker, twee vormgevers, een marketeer en een illustratiebureau werken allemaal belangeloos mee. Over het project zegt Marceline: ‘De samenwerking is echt geweldig. Iedereen werkt belangeloos mee en door de diverse achtergronden en disciplines hebben we echt een kwaliteitsbundel kunnen samenstellen, met een duidelijk thema en prachtige illustraties. De hele opbrengst gaat naar het Wereld Natuurfonds en we hopen natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen deze bundel gaan kopen.’

‘Het was een strenge selectie,’ vertelt initiatiefnemer Oli Veyn. ‘Omdat we zo weinig tijd hadden, zochten we verhalen die minimale redactie nodig hadden, daarnaast moest er een zekere samenhang tussen de verhalen zijn, zodat we de bundel goed in de markt kunnen zetten en het één geheel werd.’ Na de selectierondes bleven uiteindelijk tien auteurs over: Lily Frank (Dronten), Johan Klein Haneveld (Delft), Marceline de Waard (Schiedam), Sandra Ringoot (Asse, België), Jacodine van de Velde (Westkapelle), Steffi de Neef (Asse, België), Kyra Mind (Limburg), Sanne Hillemans (Amsterdam), Mickey Meijer (Limburg) en Oli Veyn (Tilburg).

‘Het is een mooi, afwisselend geheel geworden,’ aldus Oli. ‘Langere en korte verhalen met boeiende verhaallijnen, een prachtig gedicht en een moeder en dochter die samen in de bundel staan. Ook leuk dat de auteurs en bijdragers overal vandaan komen. Het zijn gebundelde krachten uit zowel Nederland als België.

 Meer informatie over dit project is te vinden op auteursvooraustralie.wordpress.com.

Lees hier ons eerdere artikel over Marceline de Waard.

Foto's: boven: portret van Marceline de Waard (door Kees Winkelman); onder boekcover 'Auteurs voor Australië' (door Ontwerpbureau Bonte Raaf, logo door Dimitri Balcaen)

1 commentaar(en) op artikel "Schiedamse schrijft mee voor Australië"

Wat een mooie en hartverwarmende actie. Het verbaast me niks dat Marceline meedoet. Ze heeft een groot hart en is een fantastische schrijver!

Door: Ben Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker