De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

A20-zone kan ook aan 020 doen denken

SchieDistrict: de naam dekt de lading

SchieDistrict: de naam dekt de lading

SCHIEDAM - Vandaag voert de gemeente de naamswijziging van de gebiedsontwikkeling van het gebied rond de A20 (A20 zone) door. De nieuwe naam is zoals wij eerder deze week al meldden SchieDistrict. Hier lees je waarom er tot een naamswijziging is besloten en waarom voor de naam SchieDistrict is gekozen. Ook lees je welke delen van Schiedam onder SchieDistrict vallen.

De gemeente licht de belangrijkste redenen toe waarom de gebiedsontwikkeling 'A20-zone Schiedam' een andere naam nodig heeft:

 • A20 refereert aan rijksweg A20, een 'frame' dat niet wenselijk is
 • A20 doet sommigen denken aan 020, waardoor de indruk wordt gewekt dat de gebiedsontwikkeling zich in omgeving van Amsterdam bevindt. De naam geeft niet gelijk de locatie goed weer.

De keuze voor SchieDistrict wordt als volgt verklaard door de gemeente:

 • De Schie is de naamgever van de stad. Door de naam SchieDistrict positioneert Schiedam zich sterk ten opzichte van de regio waar tegenwoordig wel vaker de Schie als naamgever wordt gebruikt. Er is maar één Schiedam;
 • De projecten binnen de gebiedsontwikkeling worden in samenhang ontwikkeld en tevens wordt steeds aansluiting gezocht met het centrum, waarbij de Schie meandert door het centrum van de stad, van polder tot de Maas;
 • De Schie is een belangrijke verbinding tussen de projecten die binnen de gebiedsontwikkeling vallen, te weten
 • Schieveste: de ambitie is om de ruimte tussen Schieveste en de Schie te activeren tot een toegankelijke boulevard. De kop van Schieveste anticipeert op deze ontwikkeling met de introductie van een horecaprogramma met een zuidelijk georiënteerd terras. Schieveste als een levendige, stedelijke plek aan de Schie en het station.
 • Revitalisering bedrijventerreinen: Bij het ontwikkelen van duurzame bedrijventerreinen spelen zaken als onder andere het zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte. Ook het creëren van gemeenschappelijke voorzieningen (horeca, personentransport, zorg, etc.) gaat hier deel van uitmaken. Daarnaast willen de gemeente de polders ‘vergroenen’ in de zin van klimaatadaptie (verduurzamen van panden) en het ruimtelijke gebied. Aan weerszijden van de Schie zal de toegankelijkheid van het gebied vergroot worden. Aan de oostzijde zal er een route voor langzaam verkeer gerealiseerd worden en aan de westzijde een voetgangerspad.
 • Kop van de Singel: De directe ligging langs de Schie en op het knooppunt van twee belangrijke routes van en naar de binnenstad is voor de locatie van grote toegevoegde waarde. Het toekomstige gebouw heeft – naast een prominente plek aan het station – ook een prominente plek aan de Schie.
 • Leisurecentrum en Hotel De Veste: Hotel de Veste wordt direct gesitueerd aan de Schie waardoor aannemelijk is dat bezoekers/gasten direct zicht krijgen op de Schie. Bezoekers lopen of fietsen vanuit het centrum via de Schie naar het Leisurecentrum en andersom.
   
 • De naam dekt de lading: Whatyousee is whatyou get, geen opgeklopte naamgeving;
 • De naam is zowel in Nederlands goed te gebruiken als in andere talen;
 • Naam is gekozen in samenwerking met Stadspromotie, EZ, gemeente-archief (CNOR), ondernemersverenigingen;
 • Naam valt goed bij de stakeholders, zoals projectontwikkelaars, ProRail, MRDH.
 • De kleuren van het logo rood, blauw en groen staan voor ondernemen/bereikbaarheid; water en natuur/wonen.

Shape your future
In de uitingen zal SchieDistrict verbonden worden met de term "Shape your future", de zogenoemde 'pay off'. Waarom is dit? "In SchieDistrict werken we hard aan de toekomst. Het doel van de gebiedsontwikkeling is een sociale en een economische stijging te bewerkstelligen. Iedereen in Schiedam moet kunnen leren, werken en goed wonen", aldus de gemeente. "De herstructurering van bedrijventerreinen zorgt ook voor meer werkgelegenheid."
|
"We merken dat er een tekort is aan arbeidskrachten. De vraag sluit niet helemaal aan op het aanbod. Om die naar Schiedam te krijgen, gaan we niet alleen huidige Schiedammers aan werk helpen maar ook woningen bouwen om nieuwe arbeidskrachten te kunnen huisvesten. Bijvoorbeeld op Schieveste. Doelgroepen zijn mensen die in het gebied werken, studenten en mensen die willen verhuizen naar een comfortabel appartement dichtbij de stad en knooppunt van openbaar vervoer. Daarom is een nieuw station bij Schiedam Centrum onderdeel van de gebiedsontwikkeling. We willen zowel een goede reizigersafwikkeling als een goede verbinding met de rest van stad en in de regio. Opzet is de economie van Schiedam weer op stoom te brengen zodat dit gebied steeds mee verandert en ook over 100 jaar nog slagvaardig is. We vinden het belangrijk iedereen te doordringen van de noodzaak om de toekomst te omarmen en in beweging te komen. Om vandaag te werken aan de toekomst van morgen: Shape your future."

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker