De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Rijk kent Schiedam ruim 18 miljoen toe

Schieveste rijp maken als woongebied

Schieveste rijp maken als woongebied

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam krijgt een bijdrage van 18,05 miljoen euro van het Rijk. “Hiermee kunnen wij Schieveste als woonlocatie geschikt maken, zodat de bouw van 3.000 woningen sneller mogelijk wordt”, zo reageert wethouder Fahid Minhas (Bouwen & Wonen) op dit nieuws.

Vandaag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend dat de Schiedamse aanvraag is gehonoreerd. Dit geld komt uit de regeling voor de Woningbouwimpuls. Dit Rijksprogramma richt zich specifiek op projecten zoals Schieveste, waarbij op korte termijn zoveel mogelijk duurzaam betaalbare woningen worden gerealiseerd.

Het aanbod aan vooral betaalbare woningen blijft achter in Nederland. Reden voor het kabinet om in totaal 1 miljard euro uit te trekken om zo de woningbouw aan te jagen. Wethouder Fahid Minhas geeft aan bijzonder blij te zijn met de rijksbijdrage die nu aan Schiedam is toegekend. "Er blijkt uit dat Schieveste goed is herkend als voorbeeld van binnenstedelijk wonen op een OV-knooppunt, met alle inpassingskwesties die dat voor een gemeente met zich meebrengt. Met deze bijdrage uit de Woningbouwimpuls kan Schieveste binnen enkele jaren worden ontwikkeld tot een hoogwaardige, goed bereikbare woonlocatie met een groot aandeel betaalbare woningen.”

Met de 18,05 miljoen euro kan Schiedam zogenaamde ‘bovenplanse’ investeringen realiseren. Het gaat met name om geluidsmaatregelen bij het spoor en een onderdoorgang bij het spoor ter hoogte van de Boerhaavelaan. Beide maatregelen zijn nodig voor de ontwikkeling van Schieveste als woonlocatie. Bij goed bereikbare locaties als Schieveste zijn vrijwel altijd dergelijke investeringen nodig die niet of niet volledig uit een gebiedsontwikkeling zelf kunnen worden gefinancierd. De rijksbijdrage brengt de ontwikkeling van Schieveste als woningbouwlocatie weer een stap verder.

Cofinanciering
Nu de bijdrage van Binnenlandse Zaken is toegekend, zal de gemeenteraad zich binnen enkele maanden buigen over de vereiste gemeentelijke cofinanciering van eveneens 18,05 miljoen euro. Dan ligt er van het college een voorstel tot dekking van dit bedrag en is er ook meer zekerheid over de grondopbrengsten van Schieveste.

Lees ook:
Gemeente vraagt ruim 18 miljoen euro ()
Nieuwe uitgang station voor watertaxi ()
Vragen over 450 studentenhuizen ()
450 huizen voor Delftse studenten ()
SchieDistrict: de naam dekt de lading ()
'Het antwoord op de vraag naar woningen' ()
Groen licht bouwen 3000 woningen ()
'Een gedrocht van een plan' ()
Bouwproject achter het station ()

Afbeelding: artist's impressions van het nieuw te ontwikkelen stedelijk gebied Schieveste achter het station Schiedam, bron OCS, website https://www.nieuwbouwschieveste.nl/

1 commentaar(en) op artikel "Schieveste rijp maken als woongebied"

Interessant is natuurlijk wel hoe het nieuws gebracht wordt, het kostbare Schiedamse burgers en bedrijven dus 18 miljoen euro uit de gemeentekas om dit project mogelijk te maken.

Dan moet wethouder Minhas nog twee kantoortorens slopen met een waarde van meer dan 40 miljoen euro. Benieuwd wat de grond dan wel niet gaat opbrengen?

Zal de projektontwikkelaar dat allemaal voor z’n rekening nemen?

Als Schiedam de gronden gewoon had verpacht de afgelopen vele tientallen jaren dat het al braak ligt op deze toplocatie, had het de burgers en de gemeentekas niets gekost maar jaarlijks geld opgeleverd.

Door: P.J. snieders Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker