De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Tot en met 6 april

Scholen morgen en horeca nu dicht

Scholen morgen en horeca nu dicht

DEN HAAG - De scholen en kinderopvangcentra gaan morgen niet open. De horeca moet vanaf 18.00 uur vanavond de deuren sluiten. Deze maatregelen voor de scholen en kinderopvang en de horeca gelden tot en met 6 april 2020. Ook voor sport-, fitness en seksinstellingen en coffeeshops geldt de sluiting vanaf 18.00 uur vanavond. Dit nieuws is zojuist formeel bevestigd door de ministers Arie Slob en Bruno Bruins.  

Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media Arie Slob gaf aan dat de scholen voor mbo, vo en basis tot en met 6 april dicht gaan en dat voor hbo en universiteiten - waarvoor de maatregel tot sluiten al genomen was - de maatregel verlengd is tot en met 6 april.

De minister vraagt onderwijspersoneel en kinderopvangpersoneel dat niet ziek is wél naar de gesloten scholen te gaan, om daar kinderen te kunnen opvangen van ouders die in de zogenoemde vitale beroepen werkzaam zijn (zoals de zorgberoepen, leraren, media- en communicatie, hulpverleningsdiensten, transport van brandstoffen). Slob komt met een lijst welke beroepen onder de vitale beroepen valt. Ook zijn de leerkrachten nodig om te kijken hoe leerlingen op afstand (online) begeleid kunnen worden. Daarbij hebben de kinderen die voor hun eindexamen staan prioriteit.

De komende drie weken wordt onderzoek uitgevoerd (met name onder de besmettingsgevallen in Noord-Brabant) om nadere inzichten te krijgen in de besmettingsrisico's voor jongeren. Tot op heden is door de overheid steeds gesteld dat jongeren tot 20 jaar weinig risico hebben op besmetting en dat zij een zeer gering risico zouden vormen voor wat betreft de verspreiding van het virus. De uitkomsten van dit onderzoek zullen meegenomen worden in de beslissingen over eventuele verlenging van de maatregelen na 6 april.

Minister van Medische Zorg en Sport Bruno Bruins maakte de volgende maatregelen bekend respectievelijk deed een beroep op de inwoners en een toezegging aan ondernemers:

  1. Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met 6 april
  2. Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten vanaf 18.00 uur vanavond tot en met 6 april * 
  3. Alle sport-, fitness- en seksinrichtingen alsook coffeeshops sluiten vanaf 18.00 uur vanavond tot en met 6 april **)
  4. Alle Nederlanders wordt gevraagd vanaf nu gepaste afstand van elkaar te houden, ook bij het boodschappen doen; richtlijn voor een gepaste afstand is anderhalve meter
  5. Een klemmend beroep om niet te gaan hamsteren
  6. Een toezegging om ondernemers te zullen ondersteunen

*) afhalen en bezorgen van maaltijden is nog wel toegestaan
**) afhalen bij coffeeshops is nog wel toegestaan

Premier Rutte spreekt morgen om 19.00 de bevolking live toe via landelijke televisie en  radio (publiek en commerciële zenders).

Hier lees je ons aanvullende artikel:  Lijst van vitale beroepen tijdens COVID-19 uitbraak; Vragen aan Slob en Bruins

Foto: minister Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, en onderwijsminister Bruno Bruins (rechts) hebben zojuist een persconferentie gegeven (bron foto: fragment uit door NOS live uitgezonden persconferentie van 15-3-2020, 17.30 uur) 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker