De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Springspinnen in je eigen stad

Springspinnen in je eigen stad

SCHIEDAM - Nu het warmer weer is geworden komen de springspinnen weer uit hun schuilplaatsen. Schiedammer Ad Bakker fotografeert ze graag, bijvoorbeeld om de mooie oogjes die ze hebben en om het interessante leven dat zij leiden. Hij trekt er met zijn fotocamera vaak op uit in Schiedam Groenoord en is ook vaak in Kethel te vinden bij natuurcentrum De Boshoek en bij de De Groene Raat. Ad Bakker laat ons met zijn foto's zien dat er een variëteit aan springspinnen is te zien in onze stad. 

INGEZONDEN
door Ad Bakker (tekst en foto's)

Een kleine jager is verscholen tussen de bladeren van onze planten in de tuin en heggen. Deze springspin is een van de 75 soorten springspinnen in Nederland en is meestal niet groter dan een paar millimeter. Door de geringe afmeting is de spin voor veel mensen onbekend, maar het is een genot om hem te observeren als hij op jacht is naar voedsel. Dan springt hij - vandaar de naam springspin - van het ene naar het andere blad en grijpt als het moet zelfs grotere prooien dan dat hij zelf is.

De springspin moet wel jagen want in tegenstelling tot andere spinnen maakt hij geen web. Hij kan wel een spindraad produceren om zich te laten zakken of zich te verankeren als hij zijn prooi bespringt. Maar een spin heeft geen tanden om een gevangen prooi op te eten. Wel heeft hij een paar tanden waarmee hij het gif injecteert om de prooi te verlammen. Dat gif zorgt er ook voor dat binnenin alles oplost en dat hij dat weer kan opzuigen en alleen het geraamte overblijft. Bij een insect zit het geraamte anders dan bij ons aan de buitenkant.

Hij houdt van warm weer en zit dan ook graag in het zonnetje op de bladeren van de plant of heg te loeren op een prooi. Hij jaagt overigens ook op de grond, maar dat is voor ons nagenoeg niet te zien omdat hij zo klein is of je moet op je buik gaan liggen. Maar dat is alleen voor de echte fanatieke fotograaf weggelegd die niet bang is om uitgelachen te worden.

De springspin heeft zes of acht schitterende mooie ogen waar hij uiteraard goed mee kan zien. Het is grappig om te zien dat hij met die mooie brutale glinsteroogjes je altijd blijft aankijken. Opvallend is ook dat er een paar soorten zijn die alleen van nectar leven. Alle andere soorten spinnen zijn carnivoren, vleeseters dus. Wanneer het weer slecht of winter wordt dan trekken ze zich terug in hun gesponnen nestjes in spleten en gaten in muren of planten en bomen. Voor mensen met arachnofobie of spinnenangst is het misschien niet zo leuk om te weten, maar er zijn ook een paar soorten die gewoon in huis voorkomen. Ik woon zes hoog en kom ze soms tegen op de eiken salonkast maar soms ook gewoon op de muur of het plafond…

De springspin is dus een gratis verdelger van allerlei ongedierte die in ieder huis zijn te vinden, zoals onder meer muggen, vliegen, zilvervisjes en luizen in de kamerplanten. Dus deze spinnetjes moet je zeker niet doodslaan, want zij zijn dé 'natuurlijke vliegenmeppers'. 

In de tweede foto onder zie je een springspinnetje dat reclame lijkt te maken voor de AA (Anonieme Alcoholisten) om deze column met een grapje te besluiten over dit prachtige diertje met zijn mooie ogen.

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft, help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het natuur- en milieunieuws uit Schiedam. Alvast dank.

1 commentaar(en) op artikel "Springspinnen in je eigen stad"

Leuk om het verhaal + foto’s van deze kleine spin van Ad Bakker in de Schiedammer te zien staan!

Ik heb er van genoten....

Door: Henny Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker