De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Zoek de magneetjes en verplaats en deel de poëzie

Stadsdichter verstopt honderd gedichtjes

Stadsdichter verstopt honderd gedichtjes

SCHIEDAM - 'De beste poëzie, is poëzie die blijft hangen, al is het misschien maar voor even.' Met die gedachte laat stadsdichter Yvette Neuschwanger-Kars op honderd plekken in de stad een gedichtje achter. "Straatpoëzie dus, al moet je er wel een geoefend oog voor hebben", zegt zij.

"Subtiel, zo zou ik de kleine magneetjes die ik her en der in de stad ophang het beste kunnen omschrijven. In de aanloop naar de landelijke poëzieweek lijkt het mij een leuk idee om iets terug te geven aan de stad."

Op lantaarnpalen, brugleuningen, prullenbakken, balustrades…je kunt het zo gek niet bedenken of je zou er een gedicht kunnen aantreffen. “Hoe leuk is het, om onverwacht een gedichtje buiten tegen te komen?”, aldus een enthousiaste stadsdichter. "Al levert het maar bij één iemand een glimlach op, dan is mijn actie al geslaagd”. Bang dat de magneetjes gestolen worden is ze zeker niet. “Het idee is juist dat mensen de gedichten kunnen verplaatsen. Of dat naar de eigen koelkast is, of naar een andere plek in de stad maak mij niet zoveel uit. Ik wil juist graag mijn liefde voor poëzie delen en hoop dat anderen dat ook doen. Dan kan zowel thuis zijn dus, of op een andere plek in de wijk”.

"Sociale media zijn een krachtig communicatiemiddel; ik hoop dat mensen foto’s van de gedichtjes ook via Facebook, Twitter of Instagram gaan delen. Om hen hierbij te motiveren, heb ik er een leuke actie bij bedacht. Ik stel een exemplaar van mijn bundel ‘verzameld sterk’ beschikbaar. Iedereen die een foto van een magneetje plaatst tijdens de poëzieweek met de hashtags #poezieweek #schiedam loot mee. De winnaar maak ik op 6 februari via mijn eigen accounts bekend. Op die manier worden de gedichten nog breder gedeeld en bereik ik hopelijk nog meer Schiedammers”.

Tot slot toch even de vraag waarom ze dit doet. “Gewoon. Om iets te terug te doen voor de stad. Ik ben nu een jaar stadsdichter en tot nu toe voelt het als één warm bad. Ben blij dat ik er nog een jaar aan vast mag plakken. En met deze 100 cadeautjes wil ik dan ook zoveel mogelijk Schiedammers bedanken voor hun steun”. 

Vanaf vandaag dinsdag 21 januari zijn de eerste gedichten-magneetjes van de Stadsdichter Schiedam ergens op straat te vinden in de gemeente. De landelijke Poëzieweek 2020 wordt in Schiedam gevierd op zaterdagmiddag 1 februari aanstaande in de Korenbeurs met de 10e editie van Verborgen Gedichten.
 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker