De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Stoker Fontijne thuis in Melcherszaal

Stoker Fontijne thuis in Melcherszaal

SCHIEDAM - Op GinFever stonden op de binnenplaats de gevestigde gin-merken met een stand, maar kon je in de Melcherszaal op de eerste verdieping kennismaken met bij het grote publiek minder bekende merken: van De IJsvogel uit Arcen tot Zaanshine uit Koog aan de Zaan. Er waren ook twee distillateurs van dichter bij: de Vlaardingse bedrijven Old Dutch en Van Toor.

door Jan Schrijver

De eigenaar van H. van Toor Jz., Leo Fontijne, stond zelf achter zijn stand om bezoekers een proefglaasje in te schenken en tekst en uitleg te geven over de twee producten die de bezoekers konden proberen, desgewenst aangelengd met een scheutje tonic. Het waren de Torine gin, zijn nieuwste product in een fles met een 'gazeuse-sluiting', met een licht accent van rozemarijn, en zijn Hermit gin. Dat is een gin die hij als private-label voor een van zijn afnemers heeft ontwikkeld en die een zachtzilt accent heeft door toevoeging van lichtzout Zeeuws water.

Leo Fontijne is een geboren Schiedammer. Hij groeide op in het woonhuis boven het bedrijf van zijn vader, Pompfontijne, aan de Noordvest in Schiedam. Buren van Pompfontijne waren onder meer de distillateurs Meder en Herman Jansen. Zo werd het stoken hem als het ware met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd verzamelde hij miniatuurflesjes en etiketten van jeneverflessen.

Zijn grote inspiratiebron vond hij naar zijn zeggen niet op de Noordvest, maar aan de Lange Haven in het pand waar nu het Jenevermuseum is gevestigd, en wel in de persoon van Rein Melchers die hem de liefde voor het ambachtelijke stoken bijbracht. Daarom voelde GinFever voor hem als een thuiswedstrijd op vertrouwd terrein en toostte hij met genoegen (zie foto boven) in de Melcherszaal met Louise Melchers, de dochter van wijlen Rein Melchers. 


 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker