De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Theater aan de Schie is een trendsetter

Theater biedt unieke garantie

Theater biedt unieke garantie

SCHIEDAM - Theater aan de Schie weet het publiek steeds weer te verrassen met zijn unieke aanpak. Nieuw in het komend seizoen zijn de tevredenheidsgarantie, het bieden van het snelste reserveringssysteem van ons land en het streven om het eerste klimaatneutrale theater van Nederland te worden. Theater aan de Schie is een trendsetter die nagevolgd wordt door andere theaters in ons land.

door Jan Schrijver

Rob Roos, directeur van het Theater aan de Schie, kan er heel goed mee leven dat de ideeën van het Schiedamse theater worden overgenomen in de rest van het land. “We vinden het niet belangrijk om de enige te zijn, maar we willen wel graag de eerste zijn. Daarmee laat je immers je originaliteit zien en hoe je als schouwburg naar de wereld kijkt”, zegt Rob Roos. De originaliteit druipt overigens ook af van het vorige week gepresenteerde programma 2019 – 2020, waarvoor afgelopen vrijdag de voorverkoop is gestart.

Rob Roos (58) kwam dertig jaar geleden in de theaterwereld terecht in een creatief technische rol. Ook als directeur van het Theater aan de Schie kruipt hij nog graag in die creatieve rol. Van de 180 voorstellingen in het programma zijn er maar liefst 15 eigen producties. Een eigen productie is de reeks ‘En toen was er…’ Die bedacht Rob Roos toen hij meteen na het overlijden van David Bowie met een memorialprogramma rond deze pop-icoon kwam. Het in een ‘sta filmconcert’ kijken naar een muziekfilm bleek bijzonder aan te slaan. In de reeks ‘En toen was er…’ wordt er in het Wennekerpand het ‘sta filmconcert’ onder meer gecombineerd met een theatrale vertelling door Harry de Vries en een muziekquiz. In het nieuwe seizoen staan Queen, U2 en The Rolling Stones op het programma.

De producties in samenwerking met De Stokerij Schiedam zijn een ander voorbeeld van de succesvolle eigen producties. Afgelopen december zagen meer dan 2000 mensen de kerstvoorstelling. Voor het derde achtereenvolgende jaar biedt het theater samen met De Stokerij een familievoorstelling rond de kerstdagen: De Kleine Prins(es), naar het wereldberoemde boek De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry.  Eind september (20 tot en met 25 september) is er al te genieten van ‘Dusty Mixedfeelings’ van De Stokerij, in coproductie met Theater aan de Schie, Theater Walhalla en Theater Rotterdam. Het is een theatrale muzikale roadtrip die eindigt in de spiegeltent op het toneel van het Theater aan de Schie, met o.a. Frédérique Spigt. Die spiegeltent staat er overigens al op zaterdag 14 en zondag 15 september als de ‘Parade aan de Schie’ plaatsvindt in het theater. Tijdens deze opening van het theaterseizoen 2019 – 2020 kan het publiek in de spiegeltent allerlei previews zien uit het zeer gevarieerde programma.

We komen in het gesprek met Rob Roos nog even terug op de eerdergenoemde noviteiten,  unieke redenen om het Theater aan de Schie te bezoeken. Voldoet een bezochte voorstelling niet aan de verwachting of is er een andere reden waardoor de voorstelling vroegtijdig wordt verlaten? Dan krijg je er een andere voorstelling voor terug. “Kwalitatief zijn de voorstellingen die we hebben geprogrammeerd goed, dat kunnen we gerust stellen. Toch kan het best zijn dat je een keer niet tevreden bent. Of dat je zelf je dag niet hebt of onvoorzien andere dingen aan je hoofd hebt. Je zal maar net voor je naar het theater gaat een pittige belastingaanslag onder ogen hebben gekregen, ik noem maar iets. Als je de voorstelling voortijdig verlaat, lever dan je kaartje in, en wij bellen de dag erna om samen een andere voorstelling uit te zoeken. Eigenlijk hanteren we deze service al zo’n zes seizoenen, maar nu dragen we het ook actief uit dat we deze Theater-aan-de-Schie-Tevredenheidsgarantie bieden”, zegt de bevlogen theaterdirecteur.

Samen met de websitebouwer Qdentity heeft het theater het snelste reserveringssysteem van Nederland ontwikkeld. Het is nu al zo dat je door middel van slechts vier kliks via de website van het theater kunt reserveren, vanaf 1 september a.s. zal het nog sneller gaan. Dan zijn er nog slechts 3 kliks nodig voor een reservering. Het gaat erom dat je kunt aangeven hoeveel kaartjes je voor welke voorstelling wilt hebben, waarheen de kaartjes gestuurd moeten worden en dat je kunt betalen. Bij gebruikte reserveringsprogramma’s worden doorgaans te veel gegevens gevraagd aan de mensen. Rob Roos: “Ik bestel of reserveer zelf ook wel eens online en vind het niet fijn dat er voor mijn gevoel onnodige gegevens worden gevraagd; dat wil ik dus ook niet voor onze gasten. Ik vind het belangrijk dat de gasten naar ons toe kunnen komen, zonder drempels te ervaren.”

Vrachtwagens komen naar een theater toe met de spullen die voor een voorstelling nodig zijn. Een deel van de bezoekers komt gemotoriseerd naar het theater toe. Spotlights zorgen voor de juiste beleving. En met koude voeten een voorstelling bekijken, wil je als bezoeker ook niet. Kortom, ook de theaterwereld kan niet zonder het verbruiken van energie. Het Theater aan de Schie wil stappen zetten richting klimaatneutraal kunnen functioneren en wil het eerste klimaatneutrale theater van ons land worden. Zo zal met ingang van het nieuwe seizoen een deel van de recette besteed worden aan het planten van bomen in onze regio (in samenwerking met Stichting Zuid-Hollands Landschap). De nieuwe entree waar het theater nu van droomt, zou ook mogelijkheden bieden. “Met een glazen pui kunnen we zonne-energie opvangen en omzetten in warmte en stroom”, zo licht Rob Roos toe.

Het lopende seizoen is de foyer van het theater gesierd met foto’s ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het theater. Komend seizoen worden er in de foyer voorstellingsfoto’s geëxposeerd uit het programmaboek. Welke? Dat is de keuze van het publiek, zo benadrukt Rob Roos. “Er staat een groot aantal schitterende voorstellingsfoto’s in, zoals deze bijvoorbeeld.” Hij laat er enkele zien. Het publiek kan stemmen via publiciteit@theateraandeschie.nl (breng uiterlijk 1 september je stem uit). De foto’s met de meeste stemmen worden het gehele komende seizoen geëxposeerd in de foyer. De expositie wordt geopend tijdens de Parade aan de Schie op zaterdag 14 september. Degene die stemmen komen in aanmerking voor het winnen van een theaterbon van 300 euro. Rob Roos maakt bij de opening van de expositie bekend wie de winnaar is van de theaterbon.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker