De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedammer Leo Fontijne maakt hét Vlaardingse drankje

Twintig jaar eigenaar Schelvispekel

Twintig jaar eigenaar Schelvispekel

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - In de rubriek 'Wat doe je voor de kost' ging Jan Willem de Boer op bezoek bij geboren Schiedammer Leo Fontijne die sinds twintig jaar eigenaar is van Distilleerderij H. van Toor Jz. aan de Maassluissedijk 32 in Vlaardingen.

door Jan Schrijver (videoreportage door Jan Willem de Boer)

Leo Fontijne (58) woonde zijn hele jeugd op de Noordvest in Schiedam, boven het bedrijf van zijn vader, Pompfontijne BV. Het bedrijf had buren als Meder Jenever en Herman Jansen. Al vroeg ontdekte de kleine Leo de wereld van de jenever en begon miniatuurflesjes te sparen. Later in zijn jonge jaren maakte hij gaandeweg kennis met de smaken van Schiedam en ging hij vanaf zijn vijftiende vakantiewerk doen bij verschillende distillateurs. Na zijn chemische opleiding te hebben afgerond kwam hij in dienst bij Unilever bij de afdeling geur- en smaakstoffen. Als hobby had hij voor thuis een distilleerketeltje aangeschaft en begin hij te experimenteren met het maken van distillaten. In 2000 wist hij in Vlaardingen de daar vooral om de Schelvispekel bekendstaande distillateur H. van Toor Jz. over te nemen.

"Mooi toch, dat je van je hobby je werk kunt maken", zegt Leo Fontijne tegen Jan Willem de Boer. In 1883 begon het bedrijf met dranken als boerenjongens, boerenmeisjes en advocaat. Rond 1900 werd het assortiment uitgebreid met Schelvispekel. "En dat is anno 2020 nog het belangrijkste product voor het bedrijf", zegt Fontijne, die het assortiment overigens wel uitbreidde met moderne producten. "Zo ben ik begonnen met de Torine Gin. Torine was al een merk van dit bedrijf, maar werd gebruikt voor de gazeuse die gemaakt en verkocht werd. Nu is het dus een moderne Hollandse gin."

"Ik koop alcohol in en verwerk deze alcohol tot een eindproduct; ik ben immers distillateur. Als ik zelf mijn alcohol zou maken door vergisting, dan ben je branderij. Dat was vroeger strikt gescheiden van elkaar. Nogmaals, ik heb een distilleerderij, en ik koop dus alcohol in en moutwijn en nog meer zaken en daar maak je je drank mee. Het belangrijkste is het maken van het kruidentreksel en het distilleren", zo legt Leo Fontijne uit.  Wat is het mooiste van je vak?  "Dat je af en toe tijdens je werk en voor je werk mag proeven", antwoordt de distillateur.

Je ziet de reportage die Jan Willem de Boer van JW TV maakte onder deze link https://youtu.be/DWkx0CPxzdc of door in de fotogalerij hieronder op de derde afbeelding te klikken.

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker