De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen

'Veilige plek voor kindervluchtelingen'

'Veilige plek voor kindervluchtelingen'

SCHIEDAM - In onze stad is de 'Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen' actief. Die heeft vandaag aan de griffie van Schiedam een brief aangeboden, waarin een oproep wordt gedaan aan het college van B&W en aan de gemeenteraad om als stad een bijdrage te leveren aan het kindervluchtelingenprobleem. "Vele duizenden kinderen leven onder erbarmelijke omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen", aldus de manifestgroep, die vindt dat ons land vijfhonderd van deze kwetsbare kinderen een veilige plek moet bieden en dat de gemeente Schiedam hieraan dient bij te dragen. Je leest de brief van de manifestgroep hier in zijn geheel. 

"Aan burgemeester Lamers, wethouders en de gemeenteraadsleden in de Schiedamse raad,

De 'Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen' ondersteunt met klem de oproep van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children aan de vier grote gemeenten in ons land. Deze drie NGO's (NGO staat voor 'non-governmental organisation', red.) vragen een 'Coalition of the Willing' te vormen om 500 kwetsbare vluchtelingenkinderen een veilige plek in Nederland te bieden. Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen richt zich ook op de gemeente Schiedam om zich bij deze te vormen 'Coalition of the Willing' aan te sluiten. 

Op de Griekse eilanden is sprake van een humanitaire ramp. In het beruchte kamp Moria, dat is opgezet voor 3000 mensen, verblijven inmiddels 20.000 mensen. Zij leven in onmenselijke en onveilige omstandigheden in het overvolle kamp of daarbuiten, zonder water en elektriciteit. Volgens mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa is de situatie in de Griekse kampen explosief.

In deze erbarmelijke omstandigheden leven vele duizenden kinderen. Kinderrechten worden met voeten getreden. Volgens Artsen zonder Grenzen is het tijd dat Europa zijn verantwoordelijkheid neemt. 'Kinderen arriveren getraumatiseerd in Moria en in het kamp wordt hun toestand alleen maar erger.'  Onder hen zijn duizenden alleenreizende jongeren. Terwijl zij recht hebben op extra bescherming, wordt hen 'de toegang ontnomen tot hun meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, goed eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit het zicht', aldus de NGO's.

Extra schrijnend is dat dit zich afspeelt in het 'veilige' en 'beschaafde' Europa. Europa zou eindelijk eens serieus werk moeten maken van het herplaatsen van vluchtelingen naar andere Europese landen, zoals afgesproken werd bij de Turkije-deal. Europa zou daarmee zijn beloften nakomen en kunnen laten zien dat we een plek zijn waar mensenrechten daadwerkelijk worden gerespecteerd.

Met de situatie op de Griekse eilanden leek de bodem bereikt. Maar het kon helaas nog erger. Volgens de VN hebben zich naar schatting 13.000 vluchtelingen verzameld aan de grens van Turkije en Griekenland. Turkije stuurt vluchtelingen opnieuw naar de grenzen van Europa en Griekenland houdt de grenzen gesloten. De eerste doden zijn al gevallen.

"Alle rechten en verdragen waar we zo hard voor gevochten hebben, worden grof overschreden. Het morele faillissement van Europa." (Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling). 

Veel bewoners van de Griekse eilanden bieden hulp aan vluchtelingen. Het is begrijpelijk dat de bevolking nu in opstand komt, Griekenland kan dit niet alleen aan. In oktober 2019 al heeft de Griekse minister van Burgerbescherming een brief gestuurd naar alle andere EU-regeringen waarin hij vraagt om de verantwoordelijkheid te delen door vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen te herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland en Portugal hebben inmiddels toegezegd om kinderen te accepteren. En burgemeesters in Duitsland hebben hun bereidheid geuit om kinderen vanaf de eilanden te accepteren.

De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen pleit al jaren voor goede opvang en beleid om vluchtelingen ruimhartig welkom te heten in onze stad.  In dit platform zijn Schiedammers en Schiedamse instellingen en organisaties vertegenwoordigd die daar zelf ook een steentje aan willen bijdragen.

De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen vraagt de burgemeester, de raad en het college het voorbeeld van de Duitse burgemeesters te volgen en gehoor te geven aan de dringende oproep van de NGO's. Laten we ook als Schiedam alleenstaande vluchtelingenkinderen welkom heten. Dat is toch wel het minste wat we kunnen doen. De Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen Schiedam zal haar aangesloten organisaties en instellingen vragen hieraan naar vermogen bij te dragen.

Met vriendelijke groet,
Rita van der Eijk Lamein, Henny van Wieren, Juan Heinsohn Huala, Marcelle Jansen en Ed Gloudi
Namens de Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen" 

Foto: een boot met vluchtelingen uit Irak en Syrië in de buurt van de kust van een Grieks eiland (foto door By Ggia - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45246844)

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker