De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Henk Bakker van Bier&Vinyl

'Vinyl koop je om te beleven'

'Vinyl koop je om te beleven'

SCHIEDAM - In de winkel van Bier&Vinyl gaat een man geduldig alle bakken met langspeelplaten langs. Een voor een bekijkt hij de lp’s in de bakken, af en toe haalt hij er een uit de bak om de teksten op voor en achterkant goed te kunnen lezen. Op enig moment horen we een juichkreet. De man, die speciaal voor deze winkel op de Hoogstraat uit Den Haag komt, gaat naar de kassa met zijn vondst, een zeldzame plaat van The Motions, een Haagse band uit de jaren zestig.

door Jan Schrijver (tekst en foto’s)

Via via was hij getipt om eens naar Bier & Vinyl te gaan. Hij rekent met genoegen de negen euro af voor deze ooit door een muziekblad voor teenagers uitgegeven verzamelelpee van The Motions. “Negen euro is eigenlijk te goedkoop voor deze lp, weet je dat”, zegt hij tegen Henk Bakker, de eigenaar van Bier&Vinyl. “Ik kwam er trouwens net nog een tegen die je te laag geprijsd hebt.” De Hagenees haalt een lp van The Rolling Stones uit de bakken. Dertien euro staat erop als prijs, volgens hem is de plaat zeker dertig euro waard. “Ik heb ‘m al, maar zal zeker mijn vrienden naar Schiedam sturen.”

Henk Bakker: “Kijk zo gaat het nou, geleidelijk aan ontstaat er - zeker ook buiten Schiedam - een netwerk van mensen die via via in mijn winkel terechtkomen. Ik vind het alleen maar fijn als ze met een elpee naar huis gaan en het gevoel hebben een goede koop te hebben gedaan. De prijzen op de vintage vinylmarkt zijn de laatste jaren de pan uit gerezen. Dat komt mede door een website als discogs.com, een soort online-vinylmarkt. De prijzen die zodoende online ontstaan, worden door de rest van de wereld als een soort prijzencatalogus gehanteerd. Ik benader het anders, ik kijk naar wat ik ervoor heb betaald, hoe de staat is en wat ik ervoor kan vragen zodanig dat de plaat niet te lang in de winkel blijft staan. Op winkeldochters zit ik niet te wachten, wel op klanten die met een goed gevoel naar huis gaan. Ik vind ook dat je een plaat moet kopen om ‘m te draaien, om ‘m te beleven, maar niet omdat de plaat ‘zoveel geld waard is’.”

“Dat mensen jarenlang geïnvesteerd hebben in een verzameling vinyl en op een bepaald moment hun spaarcentjes terug willen hebben en de platen voor zoveel mogelijk willen verkopen, daar is overigens niets mis mee. Maar zo werkt het in mijn winkel dus niet. Ik ben 59 en ben opgegroeid met lp’s als dierbare gebruiksartikelen, ze zorgden voor een fijne avond met vrienden bijvoorbeeld, zakken paprikachips op tafel, een flesje bier in de hand en een lp op je pickup. Er kwamen wel eens wat spatjes bier en kruimels chips op een elpee, ja, so what? Lp’s waren om te draaien, niet om postfris te verzamelen.”

Zoals je in het Stedelijk Museum Schiedam weleens apart kunt met een schilderij, zo kun je dat bij Bier&Vinyl met een door jou in de bakken gevonden elpee. Achter de platenzaak is een als oude Engelse club ingerichte bar, met zithoekjes met comfortabele rode banken en stoelen. Neem ergens plaats en Henk zet de elpees van je keuze op. En jij zet de koptelefoon op je hoofd. Onderuit en genieten, desgewenst met een speciaal biertje van Raven Bone Hill uit Maassluis of van Vet & Lazy uit Rotterdam. Een kopje koffie of thee of een frisdrankje erbij kan ook. Het is een mancave waar uiteraard ook vrouwen welkom zijn. Henk: “Vorige week waren er twee dames, die enkele elpees hadden gevonden en deze wilden beluisteren. Het was hun nog niet opgevallen dat er een bar achter de winkel zit. Ze hebben ruim de tijd genomen hun elpees te beluisteren. Ze zeiden: dit heeft wel wat weg van een speakeasy. “

De winkel staat vol met bakken langspeelplaten, afgekort tot lp’s of elpees, platen met een diameter van 30 centimeter. Tegenwoordig worden ze dus veelal aangeduid als ‘vinyl’. Ze zijn veel leuker om doorheen te struinen dan door de opvolger ervan, de cd’tjes. Alleen al de lp-hoezen waren in de jaren zestig, zeventig en tachtig soms ware kunstwerken. Henk heeft er zo’n twintig- tot vijfentwintigduizend staan, waarvan het merendeel tweedehands. Er staan ook wat singletjes in de winkel (zie vierde foto onder). 

Henk is gespecialiseerd in de genres country, blues, jazz, rhythm-and-blues (niet te verwarren met de hedendaagse R&B), soul, rock and roll en rockabilly. Ook zijn er wat bakken met ‘jaren zestig’ elpees en bakken met ‘jaren zeventig’ elpees. “Er komen hier dagelijks mensen in de winkel die gespecialiseerd zijn in bepaalde genres en of artiesten, waarmee ik heerlijk over muziek kan praten en van wie ik elke dag leer. Leuker werk dan dit is voor mij niet denkbaar”, zo besluit Henk Bakker. Bij Schie.FM verzorgt hij het radioprogramma 'Henry Swingclub'.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker