De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Schiedam gaat bijdragen aan opvang 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen

Voor opvang zijn pleeggezinnen nodig

Voor opvang zijn pleeggezinnen nodig

SCHIEDAM - Gisteravond laat is de door DENK ingediende motie 'Opvang alleenstaande en kwetsbare vluchtelingenkinderen' met brede steun aangenomen. De motie was mede ondertekend door Progressief Schiedam, SP, Fractie van Dijk, Groenlinks, D66 en PvdA. 

De aangenomen motie verzoekt het college:

  • zich aan te sluiten bij andere Nederlandse gemeenten die een bijdrage aan de opvang willen leveren en zo actief deel te nemen aan de 'coalition of the willing'; 
  • zich uit te spreken dat Schiedam een deel van de vijfhonderd alleenstaande vluchtelingenkinderen die in onveilige vluchtelingenkampen vastzitten een veilige thuishaven wil bieden;
  • in overleg te treden met staatssecretaris Broekers-Knol en waar nodig met NIDOS en samenwerkende hulporganisaties om de opvang van alleenstaande en kwetsbare vluchtelingenkinderen mogelijk te maken.

In de inleiding op deze verzoeken wordt door de indieners gemeld dat gemeenten in ons land door verschillende organisaties zijn opgeroepen vijfhonderd alleenstaande kwetsbare vluchtelingenkinderen uit vluchtelingenkampen in Griekenland op te vangen. In Schiedam heeft de 'Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen' het college van B&W opgeroepen een bijdrage te leveren. Inmiddels hebben meerdere gemeenten in Nederland zich uitgesproken een bijdrage te leveren. 
(hier lees je ons eerdere artikel over de Manifestgroep)

In de overwegingen die werden aangevoerd om voor deze motie te stemmen staat:

  • het is onacceptabel dat weerloze en kwetsbare kinderen aan hun lot worden overgedragen;
  • het past niet binnen ons verantwoordelijkheidsgevoel om stilzwijgend toe te kijken hoe er een humanitair drama zich voltrekt in Europa;
  • gemeente Schiedam dient leiderschap en compassie te tonen om vluchtelingenkinderen zonder ouders en toekomst een veilige thuishaven te bieden.

Burgemeemster Cor Lamers merkte op dat de situatie in de vluchtelingenkampen in Griekenland schrijnend is en dat we daar onze ogen niet voor mogen sluiten. Hij gaf aan dat het college zich zal inspannen de motie "zo goed mogelijk op te zullen pakken, maar het zal niet gemakkelijk zijn." Voor de opvang van alleenstaande kinderen zijn pleeggezinnen nodig en de capaciteit daarvan in onze stad is beperkt, zo gaf Lamers aan.

Foto: een boot met vluchtelingen uit Irak en Syrië in de buurt van de kust van het Griekse eiland Lesbos (foto door By Ggia - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45246844)

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het politieke nieuws uit Schiedam. Alvast dank.​​

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker