De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

'Tweede Kamer te laf voor landelijk vuurwerkverbod'

'Vuurwerkvrije stad' motie GroenLinks

'Vuurwerkvrije stad' motie GroenLinks

SCHIEDAM - Als het aan GroenLinks Schiedam ligt, wordt heel Schiedam komende jaarwisseling een vuurwerkvrije zone. Raadslid Sandra Mantingh: “Het is werkelijk waar absurd dat deze vuurwerkterreur nog is toegestaan. Vuurwerk zorgt elk jaar weer voor dode en gewonde mensen en dieren. Er is behoefte aan een totaalverbod, maar in de Tweede Kamer zijn veel partijen te laf om daarvoor te zorgen, daarom moeten wij als gemeente nu echt stappen gaan zetten.”
 
"De laatste tijd krijgt het beperken van consumentenvuurwerk steeds meer steun. De brandweer, oogartsen, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de politie spreken zich al jaren uit. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van Nederland voor een vuurwerkverbod is. De Tweede Kamerfracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren werken aan een initiatiefwet voor een landelijk verbod en op 7 januari jl. was er voor het eerst een meerderheid voor een vuurwerkverbod in de gemeenteraad van buurgemeente Rotterdam. Echter, de landelijke politiek lijkt nu te gaan voor een gedeeltelijk verbod, op knalvuurwerk en pijlen. Daarmee lossen we de overlast voor mens, dier en milieu niet op en het is bovendien een stuk lastiger te handhaven", aldus Sandra Mantingh.

Zij vervolgt: "Er vielen afgelopen Oud & Nieuw bijna 1300 gewonden, van wie 385 op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandden, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Daarmee is het aantal slachtoffers van een vuurwerkongeval voor het tweede jaar op rij gestegen, want vorig jaar vielen er bijna 1200 gewonden. Hulpdiensten hadden in Schiedam hun handen vol. Overal in de stad waren kleine brandjes. Een aantal auto’s liep zware schade op. Grote branden bleven uit, mede door intensieve voorbereiding van gemeente en hulpdiensten. Schandalig dat ook dit jaar politieagenten, brandweermannen en ambulancepersoneel bekogeld werden met vuurwerk. En in de aanloop naar de jaarwisseling ondervonden veel Schiedammers overlast van te vroeg afgestoken en illegaal vuurwerk. De stad lag op 1 januari in puin en de uiteindelijke schade aan gemeentelijke bezittingen bedroeg € 30.000,00. Kosten waar wij met z’n allen voor opdragen. 
 
GroenLinks Schiedam wil een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk vanaf de eerstvolgende jaarwisseling. De huidige stand van zaken is niet houdbaar en er zijn veiligere feestelijke alternatieven te bedenken. Zo zou een professionele vuurwerkshow in de stad een optie kunnen zijn.
 
Daarom grijpt GroenLinks Schiedam het actualiteitendebat aan in de gemeenteraadsvergadering (28 januari) om hierover met de gemeenteraad in gesprek te gaan. Ook bereiden we een motie voor om van Schiedam een vuurwerkvrije stad te maken." 

Als je onze Facebook-pagina  De Schiedammer een Like geeft help je ons met het door ons gratis verspreiden van nieuws en blijf je ook goed op de hoogte van het politieke  nieuws uit Schiedam. Alvast dank.
 

2 commentaar(en) op artikel "'Vuurwerkvrije stad' motie GroenLinks"

Ik begrijp al dat gezeur niet .Gewoon verbieden !!!! en zeggen ze een traditie ,nou ik weet dan niet wat traditie is maar ik ben wel jong geweest en toen bestond vuurwerk niet ,wij gingen om twaalf uur naar buiten om iedereen nieuwjaar te wensen

Door: sjaan zwamborn Op:

Fijn, een vuurwerkverbod. de vele nadelen wegen zwaarder dan de

voordelen. Niet meer polderen=geen halfbakken maatregelen.

Door: aart lukaart Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker