De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Ben jij al in Schie-biza geweest?

Weelde is eigenwijs lekker eten

Weelde is eigenwijs lekker eten

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Eerst zat er stadsboerderij en restaurant 'Uit Je Eigen Stad', nu is er gevestigd restaurant 'Weelde'. Het is net over de gemeentegrens van Schiedam, aan de Marconistraat 39. Op twee hectare grond liggen voormalige havenloodsen, met een restaurant en de afzonderlijke lunchroom 'De Zure Bom',  en een groot stuk inclusief kassen waarop 'gestadstuinierd' wordt.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

De eigenaren van Weelde omschrijven hun locatie als "een utopische vrijstaat voor én door creatievelingen, waar de regels nog niet vastliggen en we zelf de grenzen bepalen. (...) Het is een plek waar muziek, performance, kunst, eten, drinken en landbouw samenkomen." Van oktober tot en met maart houdt het restaurant de 'Weelde Tongen - Culinaire Maanden', met afwisselend voor de duur van één maand een chef-kok die de scepter zwaait. Schiedammer Marnix Benschop bijt in oktober de spits af. Vandaag is de eerste dag in oktober dat er à la carte gegeten kan worden met Benschop en consorten in de keuken. Gisteravond was er als openingsevenement van de 'Weelde Tongen' een proeverij van alle gerechten die er op de kaart staan. Een gemêleerd gezelschap, bestaande uit een flinke verjaardagspartij, een aantal culinaire journalisten en een aantal mensen dat kaarten had gekocht voor het evenement, liet zich de gerechten smaken.

​Gemêleerd zoals gezegd, met bijvoorbeeld oud collega's van Benschop uit de Rotterdamse culinaire wereld die hoog opgeven van diens kookkunsten, waarin groente een zeer belangrijke plaats inneemt. Ook klanten die hem kennen van de eerdere restaurants waar hij kookte, zijn aanwezig. Zij noemen zichzelf trouwe fans en zeggen zeker naar zijn in Schiedam te openen restaurant te komen. Ook zitten aan tafel twee jonge Rotterdammers die afgelopen zomer vaak naar Weelde kwamen om er in het weekeinde te drinken en te dansen, tot diep in de nacht. De een at niet meer dan twee rundvlees-bitterballen. De andere schaaltjes gingen onaangeroerd weer terug of werden beleefd afgeslagen. "Ik wilde het wel eens meemaken, mijn maat had een ticket over, of ik mee wilde, waarom ook niet. Ik wilde wel eens een culinair evenement meemaken. Ik woon op mezelf, maar ga door de weeks bij mijn ouders eten. Je kent het wel, spruitjes, andijvie, boontjes, met een lekker stuk vlees, en een beetje jus. Ze zeggen, wat de boer niet kent, dat eet hij niet, en zo is het ook." Zijn vriend is ook gewend aan de oer-Hollandse keuken in het ouderlijk huis, maar hij komt deze avond verder dan de bitterbal. Een kopje met 'gedroogde tuinbonensoep met lavas' gaat er goed in en zo ook de 'loempia gevuld met zuurkool met eekhoorntjesbrood met eroverheen vegan-kaas-rasp en een dip van grove mosterdsaus'. Zelfs een prachtig opgediende 'gestoomde oester met andijvie en gekarameliseerde sjalotjes' durft hij aan. Wij eten ook nog een stukje 'scholfilet met gebrande prei' en een bordje met 'linzen met aardappelpuree'. 

Daaraan vooraf ging ook het nodige. Bij aankomst kreeg iedereen een mixdrankje aangeboden naar recept van de chef: Schiedamse jenever, met vlierbloesem siroop, bruisend water en Zuid-Amerikaanse tonkabonen om het mixdrankje een bijzonder smaakje te geven. "Nog liever dan deze bonen gebruik ik lievevrouwebedstro, maar die was nu niet voorhanden", zo vertrouwt Marnix Benschop de van het drankje genietende en naar de receptuur gissende klanten toe. Als starters (die als porties ook op de kaart staan) gingen de dames van de bediening rond met 'met miso-boter gevulde eitjes'. Op de statafels twee ‘dippers’: brood (van 'das brot') met een dip van kapucijners en radijsjes met knolselderijcrème. De avond komt op gang, de dj zorgt voor het juiste ritme.

In november is de regerende chef-kok Sil Peppelenbosch, in december Olmo van Duin. Bij Weelde is er ook een 'artist-in-residence': in een bouwkeet achter de loodsen kun je (door middel van een dia-projectie) werk bekijken van de bekende fotograaf Ed van der Elsken. De tentoonstelling is met een maand verlengd - tot en met 3 november -  omdat de tentoonstelling 'Lust for Life' van het werk van Ed van der Elsken in het Nederlands Fotomuseum met een maand werd verlengd (tot en met 3 november). Achter de hallen ligt bovendien een 'strand', dat afgelopen zomer voor vier weken tijdens een festival geopend is geweest. Komende zomer willen de eigenaren dit stadsstrand het gehele strandseizoen openen. Omdat het zo dicht bij de grens met Schiedam ligt, noemen de eigenaren van Weelde hun strand 'Schie-biza'. 

De website van Weelde: www.weelderotterdam.nl

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker