De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Zo zag schilder Jongkind Schiedam

Zo zag schilder Jongkind Schiedam

SCHIEDAM/VLAARDINGEN -  "Dit lijkt de Schie van Schiedam naar Delft, met Schiedam op de achtergrond. Een prachtig mooie avondzon geeft een warme goudgele gloed. Schiedam had rond haar oude stad een ring van brandersmolens."

Dit schrijft molenexpert Frans Assenberg bij het schilderij van Johan Barthold Jongkind. Assenberg vervolgt over het schilderij: "Langs de Schie is een pad te zien. Dat kan het trekpad of trekkade voor de trekschuit zijn die vanuit Schiedam naar Delft liep. Te zien is dat het hoge, grote molens zijn. Schiedam was gegroeid en om wind te blijven, vangen moesten de molens steeds hoger (boven de huizen uit) worden. Het graan dat erin gemalen werd, was nodig voor de productie van moutwijn en in het verlengde daarvan jenever."

Het is één van de schilderijen uit het vijftiental schilderijen en etsen dat vanaf vrijdag wordt tentoongesteld door Museum Vlaardingen. Het jaar 2019 is het 200ste geboortejaar van de kunstenaar Johan Barthold Jongkind. Museum Vlaardingen grijpt deze gelegenheid aan om een kleine expositie te organiseren over het leven van Jongkind in Vlaardingen en Maassluis en zijn werkgebied in de regio Zuid-Holland. Een aantal van deze schilderijen is lange tijd niet meer publiekelijk tentoongesteld.

Jongkind maakte veel schetsen en schilderijen van het landschap van Midden-Delfland en locaties aan de trekvaart. Hij is in deze regio daarmee een belangrijke verteller van het verhaal van het leven met en aan het water. Talloze malen is Jongkind verhuisd. Onderweg maakte hij vele schetsen, waarop thema’s en onderwerpen uit deze omgeving terug te zien zijn. Ook in zijn latere werk kwam het leven met en aan het water vaak terug. Daarmee ontstaat een prachtig beeld van hoe deze regio er in zijn tijd uitzag.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen, Fonds op Naam Ary van West, G.Ph. Verhagen-Stichting, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Stichting Fonds Museum Vlaardingen en Fonds op Naam Swart-van Essen.

De tentoonstelling is te bezichtigen van 18 mei t/m 29 september 2019.
Museum Vlaardingen 
Westhavenkade 54 
3131 AG Vlaardingen 
 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker