De Schiedammer Online https://deschiedammer.nl/Portals/1/Logo/s-logo.png

Donderdag is Dag van de Duurzaamheid

Zonnepanelen op dak alle Primo-scholen

Zonnepanelen op dak alle Primo-scholen

SCHIEDAM - Schiedam besteedt op donderdag 10 oktober uitgebreid aandacht aan duurzame ontwikkelingen. Tijdens deze Dag van de Duurzaamheid staan de 'Global Goals' centraal. Dat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Overdag lezen wethouders en raadsleden over dit thema voor op verschillende basisscholen. De dag wordt afgesloten in wijkcentrum De Erker met een aantal workshops op het gebied van duurzaamheid.

In De Erker wordt ook de Green Deal ondertekend, waarmee onderwijsorganisatie Primo en de gemeente afspreken dat de gebouwen van Primo (net als De Erker) worden voorzien van zonnepanelen.

Voorlezen
Ook kinderen worden betrokken bij het onderwerp duurzaamheid. Daarom lezen de wethouders Jeroen Ooijevaar en Duncan Ruseler, een aantal raadsleden en gemeente-ambtenaren voor uit een verhaal ‘Sem en Saar geven positieve energie’ over de 7 Kinder Global Goals aan 22 groepen op Schiedamse basisscholen. Deze 7 Kinder Global Goals worden in het avondprogramma vertaald naar de 17 'volwassenendoelen'.  De 17 duurzaamheidsdoelen zijn de opvolgers van de millenniumdoelen en moeten in 2030 een eind hebben gemaakt aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Green Deal
Wijkcentrum De Erker in Schiedam-West is de afgelopen tijd ingrijpend gerenoveerd. Daarbij is men zo duurzaam mogelijk te werk gegaan. Voor onderwijsorganisatie Primo, dat een gebouw gebruikt dat grenst aan De Erker, was dit de aanleiding om hierop aan te sluiten. Donderdagavond ondertekenen Peter Jonkers, directeur van Primo, en wethouder Marcel Bregman de 'Green Deal'. Daarmee spreken zij af dat de gebouwen van Primo worden voorzien van zonnepanelen. Ook het dak van De Erker krijgt zonnepanelen.

Workshops
Schiedammers kunnen kennismaken met verschillende aspecten van duurzaamheid tijdens een aantal workshops. Belangstellenden zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom in De Erker om deel te nemen aan de workshops. Informatie hierover staat op de website van de gemeente Schiedam. De workshops worden verzorgd door een groot aantal organisaties, die op verschillende manieren bezig zijn met duurzaamheid. De onderwerpen variëren dan ook van slimmer omgaan met afval tot het milieuvriendelijk kweken van oesterzwammen. Ook duurzame educatie, energiecoaches, omgaan met water en de plannen voor het verduurzamen van Zwembad Zuid komen aan bod. Servicepunt Woningverbetering geeft informatie over energiebesparing.

Tijdcapsule
Tijdens de avond in De Erker gaan ook de eerste wensen en dromen in de Schiedamse ‘tijdcapsule’. De tijdcapsule wordt in de volgende 12 maanden op rondreis door de stad verder gevuld met persoonlijke wensen en dromen van kinderen, ondernemers, wetenschappers, initiatiefnemers, raadsleden, college en ambtenaren. Op de Dag van de Duurzaamheid 2020 wordt de Schiedamse tijdcapsule gekoppeld aan de landelijke tijdcapsule van VNG Internationaal.

Jan Willem de Boer van JW TV was bij het persgesprek van de gemeente waarin aandacht werd besteed aan de Dag van de Duurzaamheid, je kunt zijn reportage hier zien: https://youtu.be/z55y-6ccEfI

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: