32 (oud)stadsdichters strijden om de Grote Prijs van Gouda

32 (oud)stadsdichters strijden om de Grote Prijs van Gouda

GOUDA/SCHIEDAM - Op 15 mei aanstaande gaan de deuren van de Goudse Schouwburg wagenwijd open voor de poëzie. Na de eerste 2 edities in 2018 en 2019 treedt nu een recordaantal van 32 (oud)stads- en dorpsdichters in het strijdperk om de Grote Prijs van Gouda, tijdens het Stadsdichtersgala.

Deze editie zou oorspronkelijk in 2020 plaatsvinden, maar is door de pandemie meermalen uitgesteld. De oorspronkelijke line up is zoveel mogelijk aangehouden. Yvette Neuschwanger (in 2019 was zij één van de finalisten in Gouda) zal namens Schiedam de poëtische arena zal betreden. Supporters vanuit Schiedam zijn van harte welkom om haar aan te komen moedigen en daarbij te genieten van een heerlijke middag en avond vol poëzie, zo laat de organisator van het gala weten, die eraan toevoegt: "Dit gala is de grootste stadsdichterswedstrijd van het land en de grootste livebijeenkomst van stadsdichters in de afgelopen jaren. De grootste editie ook van het gala: 32 deelnemers van heinde en verre. En dat terwijl Gouda ook in deze maanden nog het 750-jarig bestaan uitgebreid viert."

Via de Goudse Schouwburg zijn de kaarten te koop. Kaarten voor de voorronde geven ook toegang tot finale 's avonds.

Het programma
De voorrondes, met elk 16 dichters, beginnen in de middag, vanaf 15.00 uur, in de Kleine Zaal en de Gouden Zaal van de schouwburg. Om 19.00 uur begint de halve finale met tien deelnemers, en later volgt de finale met drie deelnemers. Daarna volgt de ontknoping: wie mag zich de beste stadsdichter van het land noemen?

De winnaar ontvangt de Grote Prijs van Gouda. Er is ook een persprijs (Het Kontakt/Goudse Postprijs) uitgereikt door journalist Marianka Peeters. Een afvaller uit de voorrondes ontvangt het Gouden Spruitje. 

De jury
Er zullen twee voorronde-jury’s actief zijn. Die bestaan uit directeur Erna Staal van de bibliotheek Gouda, VSB Poëzieprijs-winnaar Hannah van Binsbergen, Marianka Peeters (journalist) en Mireille Pondman, voorzitter van de Poetry International Foundation. In de halve finale en finale stemt het publiek.

Eerdere winnaars
De Grote Prijs van Gouda werd gewonnen in 2019 door Marjolein Pieks uit Heumen. Ze zal haar titel tijdens de derde editie verdedigen. De editie 2018 werd gewonnen door Ruud Broekhuizen uit Gouda.

Foto: Yvette Neuschwanger in de finale in 2019

11-04-2022