Duurzaamheid staat centraal

41 monumenten te bezoeken tijdens Open Monumentendagen

41 monumenten te bezoeken tijdens Open Monumentendagen

SCHIEDAM - Op zaterdag 10 en zondag 11 september openen 41 monumenten in Schiedam hun deuren voor de Open Monumentendagen. Alle panden zijn gratis te bezoeken. Het programmaboekje kun je ophalen in De Waag en in het Stadskantoor bij het klantcontactcentrum. In het artikel hieronder vind je een link om het boekje als pdf te downloaden.

"Dit jaar staan de Open Monumentendagen in het teken van duurzaamheid", zo meldt de gemeente. “Bij duurzaamheid denken we vaak aan moderne snufjes, maar een oud gebouw een nieuwe functie geven is ook duurzaam”, aldus Han van der Horst, de voorzitter van het Comité Open Monumentendagen Schiedam. “Denk aan de voormalige Magnalia Deikerk in Nieuwland waar nu het Alevitisch Cultureel Centrum te vinden is. Of molen de Palmboom waar je een kantoor kunt huren.”

Op sommige locaties wordt een extra programma aangeboden. Zo is er muziek in de Grote of Sint Janskerk, zijn Roemeense hapjes te proeven in de kapel van de oude rooms-katholieke begraafplaats en is er een speciale rondleiding met het thema duurzaamheid in Schiedam-Zuid. “Tijdens deze rondleiding kunnen we binnenkijken bij een aantal historische panden in de Gorzen die verduurzaamd zijn”, zegt Beau van ‘t Hoen, historica. “Sommige van deze gebouwen zijn nooit open voor het publiek. We zijn heel blij dat we mensen nu de kans kunnen bieden om deze plekjes te leren kennen.” Deze programmaonderdelen vinden op specifieke tijden plaats en soms is reserveren verplicht.

Alle informatie is te vinden in het programmaboekje dat is op te halen bij het iPunt in de Waag en het Klant Contact Centrum. Het programma is ook te vinden op de landelijke website openmonumentendag.nl.  Ook kun je het als pdf downloaden via de link hieronder:
https://www.openmonumentendag.nl/wp-content/uploads/2019/01/OpenMonumentendag-2022-Boekje-DEF.pdf

Wie niet zo goed weet waar hij moet beginnen kan op de dag zelf terecht bij de informatiepunten bij de Waag in het centrum en de Verspeekpomp in Kethel. Leden van het comité kunnen helpen een mooie route uit te stippelen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘graanroute’: van het zakkendragershuis en de korenbeurs, via een molen en mouterij eindigen bij een branderij. Een aantal monumenten is juist voor gezinnen met kinderen erg leuk. “De Babbersmolen is een waar kinderparadijs en bij Museummolen de Walvisch kun je pannenkoeken bakken. Of bezoek de ruïne van Huis te Riviere. Dat was ooit het op een na grootste kasteel van Holland”, zegt Han van der Horst. De monumenten hebben wisselende openingstijden en niet alle panden zijn op beide dagen open. Controleer dus het programma, voordat je op pad gaat, is het advies van Comité Open Monumentendagen Schiedam. 

Foto: ook deze in 1963 gebouwde kerk is een te bezoeken monument, de voormalige Magnalia Deikerk in Nieuwland waar nu het Alevitisch Cultureel Centrum gevestigd is

06-09-2022