SCHIEDAM – In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor ook niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In Schiedam gaat het om 32 procent van de volwassenen. Tijdens de Week van lezen en schrijven (zondag 8 tot en met zondag 15 september) vraagt Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties extra aandacht voor dit probleem.
Moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden kan grote gevolgen hebben voor iemands leven. Laaggeletterden vinden moeilijker een baan, ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Stichting Lezen en Schrijven en de bibliotheek vinden het belangrijk dat iedereen zelfstandig kan meekomen in de samenleving.
DigiTaalhuis biedt ondersteuning
Het DigiTaalhuis van de Bibliotheek Schiedam organiseert wekelijks ondersteuning bij de basisvaardigheden op de dinsdagavond in de Korenbeurs. Daarnaast biedt het DigiTaalhuis diverse oplossingen voor de ondersteuning bij taal- en basisvaardigheden, zoals coaches, cursussen, lessenen taalcafés. En op verschillende locaties in Schiedam zijn spreekuren te bezoeken waar vragen kunnen worden gesteld over de laptop of mobiele telefoon, maar ook voor vragen over studiefinanciering, DigiD of mijn-pensioenoverzicht kun je er terecht. Een afspraak maken is niet nodig.
Social City Walk
Op donderdagavond 19 september wordt de Social City Walk in Schiedam georganiseerd. Samen met Schiedammers wandelen en Nederlands praten. Gezellig, gezond én leerzaam! Er zijn deze keer drie startlocaties. Waar je start, daar eindig je ook. Halverwege krijg je een kopje koffie of thee aangeboden. Woon je in Schiedam? Loop dan ook mee! Je leert buren en andere stadsgenoten kennen.
Van taalcafés tot voorleesmiddagen... Het is te veel om op te noemen. Meer weten over laaggeletterdheid en het DigiTaalhuis? Kijk op de website www.debibliotheekschiedam.nl of kom langs in de bibliotheek.
Foto:
de Bibliotheek Schiedam