REGIO - Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema 'Aan het werk'. Landelijk zijn er circa 450 activiteiten. Hieronder lees je een greep uit het programma in Zuid-Holland.
Geschiedenis Festival
Het Geschiedenis Festival van Historisch Nieuwsblad vindt dit jaar voor het eerst plaats in De Doelen. Het is een programma vol lezingen, debatten en interviews, afgewisseld met muziek en film. Met o.a. interviewer Coen Verbraak en de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb, Saskia Stevens over Romeinse hoogbouw, Luc Panhuysen over zeeheld Tromp, Maarten van Rossem, de genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs en nog veel meer. Kortom: een dag gevuld met geschiedenis.
Rotterdam – De Doelen – 10 oktober, 10.00-17.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/geschiedenisfestival
Textielnijverheid
De productie van wollen lakense stoffen bepaalt zeven eeuwen lang de identiteit en positie van de stad Leiden. Duizenden textielarbeiders uit de Zuidelijke Nederlanden, Engeland, Duitsland en Frankrijk vinden werk in de stad. Maar de handel heeft ook een keerzijde. Ga op pad met een rondleider door Museum De Lakenhal en leer over kinderarbeid en stof als ruilmiddel bij slavenhandel.
Leiden – Museum de Lakenhal – 10, 17, 24 en 31 oktober, 11.30-12.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/15852/museum-de-lakenhal
Beeldkraken
De hele maand oktober staat de Beeldkraken Expo in het teken van de Maand van de Geschiedenis met het thema 'Aan het werk'. Aan de hand van quizzen, prikkelende vragen, puzzels en spellen dagen we je uit om posters, foto’s, spotprenten en andere beelden uit de collectie van Atlas Van Stolk eens goed te bekijken. Kun jij de boodschap van het beeld achterhalen?
Rotterdam – Bibliotheek Rotterdam – 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21349/beeldkraken-expo
Dagbesteding
Hoe ging het vroeger eigenlijk wanneer je niet kon werken? De tentoonstelling ‘Ambacht=Kracht’ schijnt een nieuw licht op de geschiedenis van de dagbesteding en toont werk van deelnemers die verschillende ambachten uitoefenen.
Krimpen aan den IJssel – Streekmuseum Krimpenerwaard – 1 t/m 30 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21622/ambacht-kracht
Gietsters een luimeisjes
In 1896 staakten gietsers, brokkensleepsters, luimeisjes en andere vrouwelijke werknemers van de kaarsenfabriek Apollo om dezelfde loonsverhoging die hun mannelijke collega's kregen af te dwingen. Een expositie brengt deze opmerkelijke geschiedenis in kaart.
Schiedam – Gemeentearchief – 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/20971/brokkensleepsters-en-wrijfsters-de-meisjes-van-de-schiedamse
Lees ook ons artikel:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/expositie-in-gemeentearchief-over-schiedamse-kaarsenfabriek
Depokkers
In de tentoonstelling ‘Depokkers. Een koloniaal verhaal ontrafeld’ kom je in aanraking met het verhaal van een bijzondere gemeenschap van voormalig slaafgemaakten op West-Java. Een verhaal over worsteling en triomf, maar ook over superioriteit, uitsluiting en racisme.
Den Haag – Museum Sophiahof – 1 t/m 31 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22285/depokkers.-een-koloniaal-verhaal-ontrafeld
Historische foto's
Hoe zijn werkende vrouwen vastgelegd op de gevoelige plaat? Neem onder leiding van fotospecialist Elwin Hendrikse een kijkje in de depots van het Nationaal Archief. Daar vind je bijzondere historische foto's uit de collectie Arbeidsinspectie, foto's van Onnes Kurkdjian uit voormalig Nederlands-Indië, Russische fabrieksarbeidsters en meer.
Den Haag – Nationaal Archief – 1 oktober, 14.00-15.00 uur en 15.30-16.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22364/vrouwen-aan-het-werk-in-de-fotografie.-een-kijkje-achter-de-schermen
Leidse bedrijvigheid
Tot vijftig jaar geleden stond Leiden nog vol met textielfabrieken, maar ook met zeep-, snoep-, meel- en melkfabrieken waar jong en oud werkten. Tijdens een rondleiding, lezing en wandeling luister je naar de verhalen van en over de Leidse fabrieksarbeiders.
Leiden – Bibliotheek Nieuwstraat – 23 oktober, 11.00 tot 12.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21599/bedrijvigheid-in-de-stad-en-stemmen-uit-de-fabriek
Haagse Quiz
Waarom was het Groene Zoodje rood? En wie was Oliebollen Nel? Weet jij alles over de Haagse geschiedenis? Test je kennis in de Haagse Historie Quiz en ga de strijd aan om de wisselbokaal.
Den Haag – Centrale Bibliotheek – 12 oktober, 19.00-21.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21139/haagse-historie-quiz
Arbeidersstad
Rotterdam heeft een imago van arbeidersstad. Zit er iets in het Maaswater? Trots zijn de Rotterdammers in ieder geval op het harde werken. Anne Jongstra neemt je tijdens dit college mee in de geschiedenis van de Rotterdamse arbeider, met speciale aandacht voor de havenwerkers.
Rotterdam – Bibliotheek Rotterdam – 26 oktober, 19.30-20.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22434/bibliotheekcollege-aan-t-werk
Verpleegkunde
Vijfhonderd jaar geleden werd de stadsgeneesheer van Delft en lijfarts van Willem van Oranje geboren, Pieter van Foreest. Meerdere lezingen en rondleidingen staan in het teken van de arts en de verpleegkunde door de eeuwen heen.
Delft – Medisch Farmaceutisch Museum de Griffioen – diverse data in oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21860/pieter-van-foreest-en-vijf-eeuwen-werk-in-de-zorg
Douanier
Met veertig jaar werkervaring als douanier en speurhondenbegeleider bij luchthaven Schiphol, staat Leon Warnies bekend als pionier in het werkveld. Tijdens de lezing vertelt hij over zijn spannende loopbaan.
Rotterdam – Belasting & Douane Museum – 27 oktober, 13.00-14.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21266/aan-het-werk...-als-douane-speurhondengeleider
Complete agenda
De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Zuid-Holland voor het complete aanbod in deze provincie.
Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.