Aanstaande zaterdag: manifestatie in Schiedam voor Oekraïne

Aanstaande zaterdag: manifestatie in Schiedam voor Oekraïne

SCHIEDAM - Op zaterdag 12 maart 2022 vindt uit solidariteit met de Oekraïense bevolking een manifestatie plaats in Schiedam. Deze begint om kwart voor zes op de Grote Markt. In optocht wordt gelopen naar het Stadserf. Daar worden zonnebloemen uitgedeeld en woorden gesproken. 

De gemeente organiseert deze manifestatie in samenwerking met Stichting Meredia. De manifestatie duurt van 17.45 uur tot ongeveer 18.20 uur. 

Om 17.45 uur kunnen deelnemers aan de manifestatie verzamelen op de Grote Markt. Iedereen is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Vanaf de Grote Markt wordt rond 17.50 uur in optocht gelopen naar het Stadserf. Tijdens de tocht worden de kerklokken geluid. Op het Stadserf begint om 18.00 uur een sober programma. Aan de aanwezigen worden zonnebloemen uitgedeeld. Deze bloem is uitgegroeid van nationale bloem van Oekraïne tot internationaal symbool van solidariteit met Oekraïne.

Burgemeester Cor Lamers spreekt namens de gemeente Schiedam. Ook Rita van der Eijk van de Stichting Meredia voert het woord en dichter Yvette Neuschwanger draagt een gedicht voor. Ook wordt tijdens de bijeenkomst twee minuten stilte gehouden en zal het Oekraïense volkslied ten gehore worden gebracht.

Schiedam sluit zich hiermee aan bij de Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne. Die dag komt voort uit de oproep van de voorzitter van Eurocities #CitieswithUkraine om op 12 maart als gemeenten stil te staan en een oproep te doen voor vrede in Oekraïne. In heel veel Europese, waaronder Nederlandse, steden vindt een programma plaats. Ook buurgemeente Rotterdam houdt een manifestatie. Deze begint op hetzelfde tijdstip als in Schiedam.

Foto: een boeket zonnebloemen, door Ischa1 at nl.wikipedia - Eigen werk, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8790424
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EenBoeketVanZonnebloemen2008.jpg

 

09-03-2022