Affiches expositie na een week verwijderd van hekken museum

Affiches expositie na een week verwijderd van hekken museum

SCHIEDAM - Gisteren zijn op de Hoogstraat de spandoeken van de hekken van het Stedelijk Museum Schiedam verwijderd. De spandoeken met de tekst 'Fuck The Dictator' hingen daar als affiche voor de afgelopen zaterdag geopende solo-expositie van beeldhouwster Anne Wenzel getiteld Carte Blache (Fuck The Dictator).

Op het museumplein, achter de hekken maar voor de trappen naar de ingang van het museum, is ook een installatie te zien van Anne Wenzel. 

De reactie van Mariëtte Maaskant, Hoofd Publiek bij het Stedelijk Museum Schiedam: "De doeken hebben er nu een week gehangen. Zaterdag (15 juli) gaat er een nieuwe expositie open te weten 'Ekstasis. Een universum van licht en geluid'." Wij vragen haar of het verwijderen van de spandoeken ook te maken heeft met de tekst, waaraan men mogelijk aanstoot heeft genomen. Maaskant geeft aan dat het daar niet mee te maken heeft. 

Afgelopen zaterdag zei museumdirecteur Anne de Haij in haar openingswoord: "Als Anne Wenzel aankomt met een titel met het woord 'fuck' erin, merk je hoe preuts onze samenleving is geworden. We hebben onze rug recht gehouden. En Anne, vergeet niet dat jouw strijd ook onze strijd is, dank dat je dit allemaal voor ons doet." (voor het verslag van de opening zie verder: 'Let op, dit is een territorium, veroverd met klappen')

De reactie van Anne Wenzel: "De banners zijn geen onderdeel van de installatie, maar het affiche met de aankondiging van Carte Blanche. Het was niet de bedoeling dat die nu weggehaald werden. Ik heb begrepen dat er ook kritiek op de banners van Schiedammers kwam. Ik probeer op dit moment te begrijpen wat de klacht precies was en waarom de banners weggehaald moesten worden. Ik heb met het museum afgesproken dat wij de komende tijd samen naar een oplossing zoeken, zodat er weer een aankondiging voor Carte Blanche buiten te zien is."

Zie ook ons eerdere artikel:
Videoreportage en foto's van de opening van 'Carte Blanche'
'Het is raar dat je moet boksen om te mogen exposeren'

Foto boven: fragment uit de video van Jan Willem de Boer, foto onder door Louise Melchers

fc

15-07-2023