De eerste batch is klaar

Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 is een feit

Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 is een feit

SCHIEDAM - Op vrijdag 31 januari lanceert Serious Bee Distillers de Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 met een officieel programma rondom de overhandiging van de eerste kruik door Prins Ekue Messan Ativodou van het Guin Koningshuis uit Togo aan het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. De kruik zal een prominente plaats krijgen op de goed bezochte tentoonstelling Bittere Erfenis: drank en kolonialisme.

"Het moment waar we allemaal op hebben gewacht. Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 is een feit, de eerste batch is klaar. Eindelijk kan iedereen eigenaar worden van zo’n spectaculair stukje Togolees spiritueel cultureel erfgoed", zo is te lezen in het persbericht. 

Op vrijdag 31 januari lanceert Serious Bee Distillers de Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 met een officieel programma rondom de overhandiging van de eerste kruik door Prins Ekue Messan Ativodou van het Guin Koningshuis uit Togo aan het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. De kruik zal een prominente plaats krijgen op de zeer goed bezochte tentoonstelling Bittere Erfenis: drank en kolonialisme.

Programma
Vrijdag 31 januari, Nationaal Jenevermuseum, Lange Haven 74 Schiedam
- 13:30 – 14:00 uur Inloop
 - 14.00 uur Aanvang programma
 - Welkomstwoord door Bryan Oudhoff mede-initiatiefnemer van het project Ahobli Spiritual Sodabi 2.0.
 - Opening met apinti door meesterdrummer André Mosis met uitleg van de gebruikte drumcodes
 - Plengoffer door Mo Turay van het Mandingo volk uit Siera Leone
 - Plengoffer en uitleg van dit ritueel door Marian Markelo, ook bekend als Winti priesteres Nana Efua
 - Nawoord door Babah Tarawally, auteur, columnist Trouw
 - Officiële overdracht van een Kruik Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 aan het Nationaal Jenevermuseum door Prins Ekue Messan Ativodou van het Guin Koningshuis uit Togo.
 - Programmaduur tussen de 30 en 45 minuten. Vervolgens rondleiding over de expositie ‘Bittere Erfenis’.
 - Afsluiting: Borrel
16.00 uur Einde programma

Sodabi, Sodawie? 
Het begon in 2022 met een raadselachtig mailtje van iemand die bij Serious Bee Distillers informeerde naar de mogelijkheid om een bijzondere drank te laten distilleren. Een drank met een spirituele betekenis, diepgeworteld in de historische cultuur van de West-Afrikaanse landen Togo, Ghana en Benin.

Sodabi blijkt daar al eeuwenlang traditioneel gedistilleerd te worden uit palmwijn, die gewonnen wordt door palmbomen af te tappen. Hoe dat in zijn werk gaat kun je via bijzondere filmpjes vinden op internet.

Oorspronkelijk werd deze Sodabi gebruikt om plengoffers te brengen om de goden en voorouders gunstig te stemmen bij belangrijke rituele gelegenheden. Sinds de komst van de Europeanen in deze landen, heeft de Sodabi langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor jenever. Afkomstig uit Schiedam wel te verstaan.

De afkomst ‘Schiedam’ is in de loop van de tijd synoniem geworden voor ‘de allerbeste kwaliteit, die goed genoeg is voor de voorouders’.

Omdat alleen de allerpuurste drank van de beste kwaliteit goed genoeg is om de voorouders gunstig te stemmen, is het belangrijk om een Sodabi te distilleren die puur en zuiver is en die als klap op de vuurpijl óók nog uit Schiedam komt. Alleen zó is er een kans dat de Sodabi haar oorspronkelijke rituele rol kan terugveroveren.

Daarnaast wil men de drank gebruiken om mensen die hun roots hebben liggen in de genoemde landen uit te nodigen een bezoek te brengen aan hun voorouderlijke grond. Om deze mensen te bereiken zal de wereldbekende Afrofunk-band ‘Togo All Stars’, zodra de drank in productie is voorafgaand aan elk concert plengoffers brengen met deze Sodabi.

Zo kwamen Prins Leopold Ativodou en Bryan Oudhoff terecht bij Alwine van Winsen en Rob van der Gaag van Serious Bee Distillers in Schiedam. In hun ambachtelijke distilleerderij worden op kleine schaal prachtige distillaten vervaardigd. Omdat het een ‘impact onderneming’ betreft die zich onder andere inzet voor het behoud van de bijen, viel dit maatschappelijke project meteen in vruchtbare aarde.

Er werd een onderzoekstraject gestart naar de beste methode om palmwijn uit Togo te verschepen en in Schiedam te distilleren tot Sodabi. Toen de eerste resultaten beschikbaar waren, was het moment daar om goedkeuring en zegen te vragen aan de voorouders en de goden. Er werd een bijeenkomst georganiseerd bij Serious Bee Distillers waarbij op rituele wijze een plengoffer gebracht werd.

https://www.rijnmond.nl/video/1624774/hoe-een-west-afrikaanse-prins-samen-met-een-distilleerderij-uit-schiedam-een-traditionele-drank-nieuw-leven-inblaast

Vervolgens is er een crowdfunding opgezet om de startkosten te kunnen dekken. Het leerproces ging intussen onverminderd door. De eerste batch is een feit, de drank is gebotteld in prachtige kruiken naar historisch voorbeeld, en waar kan de lancering beter plaatsvinden dan in het Nationaal Jenevermuseum, tijdens de toepasselijke tentoonstelling ‘Bittere Erfenis, drank en kolonialisme’.

De drank wordt onder de naam ‘Ahobli Spiritual Sodabi 2.0’ op de markt gebracht.

Sodabi ‘2.0’ als verbroederende formule

Prins Leopold Ativodou en Bryan Oudhoff spreken de wens uit dat hun hedendaagse Sodabi niet voor polarisatie en verdeeldheid zal staan, zoals in het verleden, maar juist voor verbroedering en dialoog in de toekomst.

Contactgegevens
Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Leroy Fisscher Jr. Conservator Tentoonstellingen, onderzoek en educatie
M: Leroy@JeneverMuseum.nl 
www.jenevermuseum.nl
Lange Haven 74
3111 CH Schiedam
010 -246 9676

Serious Bee Distillers
Alwine van Winsen
Nieuwsticht 10
3113 BH Schiedam
Ingang Bakkershaven, via het hek naar binnenplaats
06-2501 6305
E-mail: info@seriousbeedistillers.nl
Website: www.seriousbeedistillers.nl

Foto
bron Nationaal Jenevermuseum Schiedam

22-01-2025