Marceline de Waard – Nevels

Allebei willen ze 't beste voor hun oude moeder, maar wat is 't beste?

Allebei willen ze 't beste voor hun oude moeder, maar wat is 't beste?

SCHIEDAM - Na Thuiskomst en Terugkeer is Nevels de derde roman van de Schiedamse schrijfster Marceline de Waard. Daarnaast verschenen er drie verhalenbundels van haar hand en kun je elke zondag een door Marceline geschreven zondagverhaal lezen via haar site of op haar Facebookpagina. Zelf noemt Marceline haar werk ‘feelgood met een twist’. Met de roman Nevels wil ze een nieuwe stap zetten in haar schrijverscarrière: “Helder proza, dat het onderliggende verhaal subtiel uitlicht”, aldus Marceline.

boekbespreking door Louise Melchers

Hoofdpersoon van Nevels is Felicia, een vrouw van middelbare leeftijd. Als haar broer Olaf op een dag belt dat de huisarts van hun moeder van 85 denkt dat ze niet meer alleen kan wonen, raakt Fay, zoals ze liefkozend door haar moeder genoemd wordt, in paniek. Haar moeder mag niet uit huis gehaald worden. Haar broer Olaf en haar man Frank denken hier echter anders over.

Fay neemt vakantie en besluit enige tijd voor haar moeder te gaan zorgen. Terwijl haar moeder bij het wijken van de nacht naar buiten gaat om de nevels bij de nevelpoort te zien, keren voor Fay herinneringen aan de nevelsprookjes over ridders, jonkvrouwen, koningen, aanbidders en geliefden terug. Waarom plukt haar moeder witte heide en wat staat er in het schrift dat Fay bij het opruimen vindt en dat haar moeder snel in veiligheid brengt? Welke geheimen houden de nevelen verborgen of is haar moeder echt aan het dementeren?

Als Fay dan ook nog eens een oude schoolvriend tegenkomt die meer wil weten over waarom bepaalde zaken in zijn leven vroeger zo gelopen zijn, wil ze erachter komen wat haar moeder daarmee te maken heeft. Wat hebben de nevelfiguren haar te vertellen en welke rol speelt de nevelenpoort hierbij? Is ze nog op tijd om haar moeder vragen te stellen?

Het verhaal leest vlot en er zijn verschillende vragen waarop je wel een antwoord zou willen krijgen. Marceline weet de spanning echter goed tot het einde toe vast te houden. De meningsverschillen tussen broer en zus over wat er met moeder moet gebeuren zijn levensecht en herkenbaar voor mensen die dit ook hebben meegemaakt. Allebei willen ze het beste voor hun moeder, maar wat is het beste?

Fay is het personage dat de grootste ontwikkeling doormaakt. De spanningen die tussen haar en haar grote liefde Frank ontstaan zijn heel realistisch uitgewerkt. De anderen maken geen grote ontwikkeling door. Ze zijn wel levensecht beschreven en je zou ze zo kunnen tegenkomen.

Net als in haar andere boeken speelt het landschap een belangrijke rol in het verhaal. Dit keer liet Marceline zich inspireren door Drenthe, waar ze voor een korte vakantie verbleef. In voor- en najaar zorgen nevel en mist voor een mysterieus beeld van het landschap. Dat vind je terug in het boek. Ook liet ze zich inspireren door het Drentse volksverhaal ‘De juffer van de Blankenberg’. Voor een juiste weergave van het landschapsbeheer ging ze te raden bij een medewerker van Stichting Het Drentse Landschap.

Voor de Schiedamse lezers is het misschien leuk te weten dat Schieburg, waar Frank en Felicia wonen, geïnspireerd is op Schiedam, zoals Marceline in haar nawoord de lezers laat weten. Tijdens het lezen is me dat echter niet zo opgevallen.

Lezers van Marcelines site konden hun naam beschikbaar stellen voor gebruik in het verhaal en een aantal namen komt dan ook inderdaad (soms aangepast) in het verhaal terug.

Een lekker boek voor een luie zondag. Het boek Nevels verschijnt bij uitgeverij Ambilicious en ligt met ingang van vandaag, 1 oktober 2023, voor 22,50 euro in de boekwinkels.

Foto: Marceline de Waard na de door Het Schiedams Boekhuis georganiseerde boekpresentatie in Café 't Spul op de Hoogstraat (lees hier het eerdere artikel) (foto door Jan Schrijver)

 

01-10-2023