Wanneer een werknemer tijdelijk niet kan functioneren op de werkvloer is dit vervelend voor alle partijen.
Met de juiste arbodienstverlening krijgt zowel de werknemer als de werkgever de juiste ondersteuning bij verzuim en re-integratie. Bovendien voldoe je hiermee aan de wettelijke vereisten, zodat je boetes van het UWV voorkomt. Lees hier meer over de arbodienst.
Wat doet de arbodienst?
Een arbodienst biedt ondersteuning aan zowel werkgevers als werknemers op het gebied van verzuim en de arbeidsomstandigheden. Een arts van de arbodienst onderzoekt of een werknemer arbeidsongeschikt is. Hierbij analyseert hij of zij de reguliere werkzaamheden op de werkvloer, maar ook of er andere opties zijn voor de werknemer om eventueel vervangend werk te verrichten. Naast de bedrijfsarts zijn er nog drie andere kerndeskundigen werkzaam bij een arbodienst: de arbeidshygiënist, de arbeids- en organisatiedeskundige en de veiligheidsdeskundige.
Is de arbodienst verplicht?
Ook al beschik je maar over één enkele werknemer met een 0-urencontract; volgens de wet ben je verplicht om ten minste een basiscontract overeen te komen met een arbodienst. Als werkgever ben je namelijk krachtens de Arbowet verplicht om passende zorg aan je medewerkers te verlenen, zieke werknemers zorgvuldig te begeleiden en het personeel van goede voorlichting te voorzien over de arbeidsrisico's in het bedrijfsproces. In de Arbowet staat beschreven hoe de arbodienst je begeleidt bij vier elementen:
· Preventie van ziekteverzuim en verzuimbegeleiding
· Onderzoeken naar de periodieke arbeidsgezondheid (PAGO of PMO)
· Het opstellen van een Risico inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
· Het uitvoeren van aanstellingskeuringen
De arbeidshygiënist, veiligheidskunstige en arbeids- en organisatiedeskundige helpen bij het opstellen en uitvoeren van de RI&E. De overige werkzaamheden voert de bedrijfsarts van de arbodienst uit.
Wie bepaalt of een werknemer daadwerkelijk ziek is?
Als werkgever mag je niet zelf beslissen of een werknemer te ziek is om te functioneren op de werkvloer. In de eerste plaats heeft de werkgever hiervoor niet de benodigde capaciteiten, aangezien hij of zij geen arts is. Ten tweede geven de privacyreglementen aan dat enkel een arts over de arbeidsgeschiktheid van een werknemer mag oordelen. De arbodienst spant zich daarbij samen met de werknemer en werkgever in om de werknemer zo spoedig mogelijk weer aan het werk te laten gaan.
Ik heb geen contract met een arbodienst, wat nu?
Heb je geen basiscontract met een arbodienst afgesloten? In dat geval kun je een boete krijgen van de Inspectiedienst SZW die kan oplopen tot € 1500,-. Vraag daarom meerdere offertes voor arbodiensten aan via HR Navigator. Je komt zo in contact met de arbodiensten uit de regio die het meest geschikt zijn voor jouw bedrijf.