SCHIEDAM - “De wereld heeft bewustwording nodig. Die begint bij je eigen deur. Je kunt politiek actief zijn of worden. Wij komen graag in contact met kandidaten voor de gemeenteraad. Kunnen kiezen is de kern van de democratie”, zegt Bert Slomp, lid van de kandidatencommissie van GroenLinks Schiedam.
Als je A zegt, moet je ook B zeggen
Bert Slomp (63) woont in Schiedam West met zijn vrouw en hun twee zonen. Op Vijfsluizen hebben ze een volkstuin om zelf groente te kunnen verbouwen. Bert werkt in Den Haag als sociaal psychiatrisch behandelaar en gaat dagelijks op de fiets naar zijn werk. “Dat is een mooie combinatie van werk en sport voor me”, zegt Bert. Voetbal is ook een hobby van hem, maar tegenwoordig passief, inclusief een seizoenkaart voor Sparta Rotterdam.
“Ik stem al vele jaren op GroenLinks. Zelfs al voor het ontstaan in 1990 uit een fusie tussen CPN, PSP, EVP en PPR, stemde ik op laatstgenoemde partij. In 2017 boekte de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen een historische overwinning. Winnen geeft een goed gevoel, maar maakte ook iets los bij me van ‘als je A zegt, moet je ook B zeggen’. Ik sympathiseerde al tientallen jaren met de partij, maar was nooit actief geworden. Ik ben vier jaar geleden lid geworden en ben de ledenvergaderingen gaan bezoeken. Je leert bestuur, raadsleden en andere leden kennen en van het een komt het ander. Je wordt enthousiast en actief. Ik ben in het voorjaar van 2018 campagne gaan voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen.”
Verantwoordelijkheid ligt bij ons allen
“Ik ben in de campagne huisbezoeken gaan doen. Je merkt dan dat er nauwelijks mensen echt bezig zijn met de verkiezingen en de politiek. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit in welke wijk in Schiedam je aanbelt. Veel mensen staan er niet bij stil dat er een gemeentebestuur in een stad nodig is om heel veel dingen voor je te regelen. Natuurlijk wil ik mensen enthousiast maken voor GroenLinks, maar ook wil ik iedereen ervan bewust maken dat de verantwoordelijkheid niet alleen maar ligt bij de mensen die in het gemeentebestuur zitten. Die verantwoordelijkheid ligt bij ons allen, wij als burgers zijn de democratie, wij zijn de vrijheid. Je kunt kritiek hebben op alles en iedereen, oké, maar doe dan zelf ook iets!”
Bert Slomp ging na de raadsverkiezingen van 2018 in op het verzoek van het bestuur om zitting te nemen in de functioneringscommissie. Deze commissie bestaat uit vier leden. Gedurende de raadsperiode worden gesprekken gehouden met de raadsleden en de wethouder over hun functioneren. “We hebben in de ruim drie jaar van de huidige raadsperiode drie gesprekken gevoerd met elk van de zittende raadsleden en de wethouder. Van elk gesprek maken we een verslag, dat de betrokkene eerst te zien krijgt en dat na bespreking ervan naar het bestuur gaat. We hebben onlangs ons eindrapport gemaakt. Je moet niet denken dat we daar de schoolmeester of -juf uithangen. Er is in de gesprekken sprake van tweerichtingsverkeer. Niemand zit er voor een persoonlijk doel, de raadsleden en de wethouder niet, en wij niet. Het doel is dat onze raadsleden en wethouder zo goed mogelijk functioneren, niet alleen als individuen maar ook als team. Het kan dat we aandachtspunten benoemen. Als iemand op bepaald vlak hulp nodig heeft, dan signaleren we dat en schakelen we de gewenste hulp in. Kortom, de raadsleden en de wethouder staan er niet alleen voor. We hebben met z’n allen een opdracht.”
Met ziel en zaligheid
Voor het goed kunnen beoordelen van het functioneren van raadsleden en wethouder heeft Bert ook veel raadsvergaderingen, commissievergaderingen en fractievergaderingen bijgewoond. Nu de werkzaamheden voor de functioneringscommissie zijn afgerond, heeft hij zijn handen vrij voor zijn nieuwe werkzaamheden als lid van de kandidatencommissie, die gesprekken voert met kandidaten voor de raadsverkiezingen van 2022. Hij heeft de afgelopen jaren intensief meegekeken met het raadswerk, maar dat leidt bij hem niet tot de wens om het zelf te gaan doen. “Ik ambieer geen bestuurswerk. Ik kom het beste tot mijn recht in ondersteunend werk, met afgebakende opdrachten. Dat ligt mij goed. Om als raadslid vier jaar huiswerk te moeten maken, daar heb ik niet de juiste discipline voor. Daarom bewonder ik de raadsleden die dat met ziel en zaligheid vier jaar lang aaneen doen des te meer. De ervaring die ik in de functioneringscommissie heb opgedaan, vormt wel belangrijke bagage voor me om nu in de kandidatencommissie de gesprekken te voeren met kandidaten. Al ben ik zelf geen potentieel raadslid, ik denk genoeg in huis te hebben om mede te kunnen bepalen wie we nodig hebben.”
Wegkijken is geen optie
“We hebben in de lopende raadsperiode veel speerpunten uit ons verkiezingsprogramma binnen weten te halen. Binnen GroenLinks Schiedam is er heel veel potentie aanwezig om ook in de komende periode 2022 – 2026 een goede bijdrage te kunnen leveren aan de gemeenteraad en zo mogelijk opnieuw aan het college. Kunnen kiezen is de kern van de democratie. Daarom komen we ook nog graag in contact met mogelijke kandidaten die nu nog geen lid zijn van GroenLinks, maar wél de grondslagen van onze partij onderschrijven en ambitie hebben om politiek actief te worden.”
Bert Slomp tot slot: “Ik hoop echt op een ‘revival’ van het politiek activisme. De wereld heeft bewustwording nodig. Die begint bij je eigen deur. We zien met regelmaat wat er niet goed gaat op aarde, zoals nu weer met de overstromingen. Wegkijken is geen optie. Als mensen zijn we de rentmeesters van deze aardkloot, besef dat in wat je doet en wat je laat.”
Tekst: GroenLinks Schiedam
Foto: Bert Slomp (bron foto GroenLinks Schiedam)
(advertorial)
Je kunt ook lezen:
Anneke Meijer, voorzitter kandidatencommissie GroenLinks Schiedam:
"Bij ons krijgt iedereen kans raadslid te worden"